FOBIILE, TRAUMATISME SAU ÎNSCRISURI GENETICE?

Alexandru cel Mare a fost o figură dominantă a istoriei. În spatele omului puternic se ascundeau fobii care aveau să-i marcheze existența. Frica de obscuritate, de întuneric, de negru, i-au dominat existența și l-au făcut pe marele erou un om cu multe slăbiciuni.

În cartea Misterele lui Alexandru cel Mare este prezentat omul cu limitele și slăbiciunile sale. Autorul cărții, Michel de Grece, îl prezintă pe Alexandru cel Mare măcinat de două forțe interioare. Prima era forța puterii nelimitate și cea de a doua o forță tenebră care îi genera fobii, frică, teamă. Specialiștii fac diferența între fobie și frică, fobia fiind generată de un traumatism individual.

Alți specialiști consideră că fobiile sunt înscrise în genele fiecăruia dintre noi. Fobia de întuneric este o lipsă de adaptare la mediul în care ne dezvoltăm. Mari personalități care au scris istoria lumii aveau fobiile lor.

Cine și-ar fi putut imagina că împăratul Napoleon avea fobie față de pisici. Aceeași situație în cazul lui Mussolini, Hitler sau Cezar. Celebrul regizor Alfred Hitchcock avea fobie la ouă. Nu a consumat niciodată preparate care conțineau ouă. Gustav Eiffel, realizatorul simbolului francez, nu a urcat niciodată în turn pentru că avea fobie de înălțime.

Celebrul fizician Nicola Tesla avea teamă că se poate infecta cu diverși germeni. Igiena lui ajunsese la paroxism.Walt Disney avea fobie la șoareci, iar Salvator Dali la paianjeni. Nikolai Gogol a trăit toată viața cu frica că poate fi îngropat de viu.

Loading...

Nu dormea așezat pe pat, ci pe un fotoliu. Stalin a evitat să călătorească cu avionul. A efectuat o singură călătorie, în anul 1943, la Teheran, pentru că nu exista o rută terestră sigură. Celebru prin fobia sa a fost Hans Christian Andersen care avea teama să nu fie îngropat de viu. Când dormea, avea lângă el un bilet pe care scria, nu sunt mort.

Cele mai comune fobii

1. Arahnofobia
– teama de paianjeni;
– aceasta fobie tinde sa afecteze mai mult femeile decat barbatii.

2. Ofidiofobia

– frica de serpi si alte reptile;
– de cele mai multe ori ii sunt atribuite cauze evolutionare, experiente personale sau influente culturale.

3.Claustrofobia
– frica de spatiile inchise;
– studiile bazate pe scanari prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) au aratat ca 5-10% dintre oameni sufera de claustrofobie.

4. Acrofobia
– frica de inaltimi;
– aceasta teama poate duce la atacuri de anxietate si evitarea spatiilor inalte.

5. Agorafobia
– teama de situatiile in care evacuarea este dificila;
– aceasta poate include zone aglomerate, spatii deschise sau situatii de natura sa declanseze un atac de panica. Persoanele afectate vor incepe sa evite astfel de evenimente, uneori pana in punctul in care refuza sa-si mai paraseasca locuinta;
– aproximativ o treime din persoanele cu tulburari de panica dezvolta agorafobie.

FOBIILE

6. Cinofobia
– frica de caini;
– aceasta fobie este deseori asociata cu anumite experiente personale, precum posibilitatea de a fi fost muscat de un caine in copilarie.

7. Astrafobia
– frica de tunete si fulgere;
– cunoscuta si ca Brontofobia, Tonitrofobia sau Ceraunofobia.

8. Tripanofobia
– frica de injectii;
– la fel ca multe fobii, aceasta teama de multe ori ramane netratata deoarece oamenii evita obiectele si situatiile declansatoare.

9. Sociofobie
– frica de situatiile sociale;
– in multe cazuri aceasta fobie poate deveni atat de severa incat oamenii evita evenimente, locuri si oameni de natura sa declanseze un atac de anxietate.

10. Pteromeranofobie
– frica de zbor;
– este deseori tratata cu ajutorul terapiei de expunere, in care pacientul este introdus treptat si progresiv intr-o actiune de zbor.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și