Descopera

Fobii interesante

Fobia este o teamă inexplicabilă (în aparenţă), iraţională, ilogică faţă de un o situaţie, o acţiune posibilă sau un element specific – uman, animal, obiect, etc. Această atitudine faţă de factorul stresant este persistenta în timp (sentimentele se repetă cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres). Vorbim de o frică iraţională pentru că pericolul nu există în realitate sau este mult exagerat în mintea persoanei respective. Persoanele care suferă de o anumită fobie se panichează deseori doar la anticiparea situaţiei stresante sau doar la gândul că ar putea fi puse fata în faţă cu aceasta.

Există foarte multe fobii, care se manifestă în mod asemănător. Acestea simptome expun organismul la stres și sunt: creşterea frecvenţei cardiace şi palpitaţii, transpiraţii, tremurături, ameţeala şi greaţă. Mai jos vă prezentăm cele dintre cele mai ciudate fobii care se regăsesc în lume.

Ablutofobia sau frica de a face baie este o fobie relativ neobişnuită, dar severă. Pare a fi mai prevalenta la femei decât la bărbaţi. Fobia se poate manifesta în multiple feluri, de la frică de a face duş, până la fobia completă de orice formă de spălare.

Agirofobia este frica extremă şi iraţională de a traversă străzile sau intersecţiile. Faţă de persoanele cu simţul normal al fricii şi pericolului, agirofobii găsesc motive de a fi terorizaţi de străzi şi le evita vehement, până când îi împiedica aibă o viaţă normală.

Aichmofobia este frica de ace, obiecte tăioase şi ascuţite. Multe persoane pot asocia aceste frici cu mai cunoscută tripanofobia, care este o frică extremă de ace şi injecţii.

fobia - Fobii interesante

Antofobia este definita ca o frică persistenta şi anormală faţă de flori. Persoanele care suferă de această frică experimentează anxietate, chiar dacă realizează că florile nu prezintă nici un pericol. Nu există o floare specifică care să determine boală, orice specie de flori poate determina frică, precum şi orice parte a florii.

loading...

Coulrofobia este frică de clovni și este un fenomen ciudat, întâlnit atât la copii, cât şi la adulţi. Condiţia este descoperită mai ales la copii. Pentru copil clovnul este un individ impunător şi neobişnuit, astfel experienta cuplată cu mulţimea gălăgioasă şi mediul aglomerat al petrecerilor şi circurilor poate copleşi copilul.

Fasmofobia este frica de fantome. Această frică în culturile umane este bazată pe credinţă că fantomele pot fi periculoase pentru oameni. Există oameni cărora le este frică de cuvântul „fantoma” în sine şi de sinonimele sale: spectre, spirite, poltergeist, entităţi, apariţii, fantasme, bântuire.

Ginofobia reprezintă frica anormală de femei. Termenul caligineofobia este de asemenea legată de frică de femeile frumoase. Condiţia poate avea rădăcini în fobia socială sau anxietatea socială. Originea termenului vine din grecescul gino – femeie şi fobia – frică.

Hilofobia sau xilofobia este considerată o fobie specifică. Poate fi legată de dendrofobia – frică de copaci, nictohilofobia – frică de zonele întunecate din pădure sau de păduri noaptea şi xilofobia – frică de obiecte din lemn şi/sau păduri.

Nictofobia este o fobie caracterizată de frica severă de întuneric. Este declanşată de percepţia desfigurată a creierului de ceea ce se întâmplă sau s-ar putea întâmpla în medii întunecate. În ciuda naturii persistente, nu există cercetări etiologice asupra subiectului. Frică de întuneric este un sentiment impact psihologic.

Ofidiofobia este un tip particular de fobie specifică – frica anormală de şerpi. Mai este denumită şi ofiofobia. Trebuie diferenţiaţi oamenii cărora nu le plac şerpii pentru veninul lor sau de pericolul perceput implicat. Un ofidofob nu va încerca nici să se gândească sau să îi vadă la televizor sau în poze, nu doar să accepte contactul cu şerpii.

Pirofobia este teama copleşitoare şi iraţională de foc şi flăcări. Persoană poate fi sever afectată de această fobie, încât se poate teme când este în jurul focurilor de câmp, a picnicurilor sau artificiilor. Cuvântul derivă din grecescul „pir” – foc şi „fobos” – teamă. Ca şi în alte fobii persoana cu pirofobie a fost traumatizata la un moment dat în viaţă.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top