The news is by your side.

Flatulenţa dinozaurilor responsabila pentru incalzirea globala?

0

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători americani demonstrează o ipoteză, cel puţin ciudată la prima vedere, conform căreia încălzirea globală a fost influențată de flatulenţa dinozaurilor. Dinozaurii din clasa sauropodelor, în speţă cei din specia diplodocus, erau  mamifere erbivore, imense, de peste 20 de tone. Acest regim alimentar se face vinovat pentru dezvoltarea unor bacterii la nivelul intestinelor cât şi la cel al florei intestinale. Gazul în exces, acumulat în imensele animale trebuia evacuat şi nu era deloc puţin. Acești dinozauri sunt comparaţi de oamenii de ştiinţă cu nişte adevărate furnale care odată ce au evacuat emisia de gaze, contribuie fără doar şi poate la amplificarea efectului de seră, după care intervine încălzirea globală.

Un simplu model matematic, al cărui constantă este nivelul imens al greutății acestor animale, ne face să ne gândim că bacteriile din sistemul lor digestiv putea să producă suficient gaz metan, într-o perioadă atât de lungă în era Mezozoică (225-65 milioane de ani), pentru a avea un impact devastator asupra încălzirii globale.„, a declarat Dave Wilkinson, profesor universitar la Universitatea din Liverpool pentru o publicație locală.

Declarația șocantă a omului de ştiinţă continua cu o frază de-a dreptul şocantă, prin care Wilkinsoncrede cadinozaurii au putut să producă, de-a lungul timpului, mai mult metan decât orice altă sursă creată de omul modern„.

Pentru că această declarație să fie credibilă, oamenii de ştiinţă au elaborat un model matematic de calcul. Dacă un dinozaur avea 20 de tone şi se cunoaște faptul că existau mai mulţi dinozauri pe kilometru pătrat, atunci producţia de gaz metan se ridică la circa 520 milioane de tone pe an. În comparație cu poluarea produsă de om, circa 50-100 tone pe an, gazul metan provenit din stomacul dinozaurilor cu siguranţă că a avut un impact major asupra încălzirii globale.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și