Istorie

Fiica unui dictator:“Tatăl meu era un monstru”, Svetlana Alilueva fiica lui Stalin

2views

Svetlana Alilueva a fost singura fiică a lui Stalin cu cea de a doua soţie care s-a sinucis în 1932. Fiica dictatorului a avut parte de un destin nefast. La vârsta de şase ani a rămas fără mamă iar tatăl său avea să fie cel mai sângeros dictator, incapabil de a o iubi, un om brutal transformat într-un mare monstru.

Destinul nu a fost prea blând cu Svetlana care a crescut într-un univers dominat de teroare şi tăcere. Un a frate a murit într-un lagăr de concentrare nazist după ce Stalin a refuzat să-l schimbe cu un general german. Al doilea şi-a găsit sfârşitul din cauza alcoolului.

Viaţa Svetlanei Alilueva a stat sub semnalul nefericirii încă de la naştere. Se născuse în cea mai nefericită familie: o mamă depresivă şi un tată monstru. Prietenii săi au fost deportaţi sau au dispărut în Gulag iar doi unchi au fost ucişi, toate acestea fiind provocate de acelaşi tiran care a rămas în istorie prin faptele sale sângeroase. Aşadar, Stalin era la fel de sângeros şi în familie şi nici nu avea cum să fie altfel.

A vrut să studieze literatura, tatăl său a obligat-o să urmeze cursurile Facultăţii de Istorie. După moartea tatălui, în 1953, Svetlana a luat numele mamei, iar mai târziu după plecarea în America unde a vrut să înceapă o viaţă nouă a fost cunoscută sub numele de Lana Paters.

În 1966 a plecat în India pentru a duce cenuşa soţului său, cetăţean indian. Nu s-a mai întors în URSS prezentându-se la ambasada Statelor Unite ale Americii din New Delhi pentru a cere azil politic. Gestul său, a cauzat un adevărat război diplomatic. Svetlana a motivat gestul său prin felul în care soţul Rejesh Singh fusese tratat de autorităţile sovietice.

Loading...

“ Douăzeci de scrisori către un prieten”, un memoriu despre viaţa ei din Rusia, scris în 1963 i-a adus 2, 5 milioane de dolari devenind bestseller în Statele Unite. Totuşi rămânea fiica lui Stalin. Autobiografia să i-a adus un alt mare succes, apreciat de cititorii din întreaga lume. Svetlana a şocat când l-a descris pe tatăl său: ” un om distant şi paranoic, un monstru moral şi spiritual ”…, omul care i-a marcat şi distrus întreaga viaţă.

joseph-stalin

“Sunt fericită aici. însă oriunde aici, în Elveţia, în India, Australia sau pe altă insulă, voi fi întotdeauna un prizonier politic al tatălui meu”spunea Svetlana în 2007. A murit la vârsta de 85 de ani, ultima victimă a lui Stalin şi-a găsit liniştea lângă mama sa în Cimitirul Novodevicie.

loading...