Istorie

Fiica unui dictator:“Tatăl meu era un monstru”, Svetlana Alilueva fiica lui Stalin

Svetlana Alilueva a fost singura fiică a lui Stalin cu cea de a doua soţie care s-a sinucis în 1932. Fiica dictatorului a avut parte de un destin nefast. La vârsta de şase ani a rămas fără mamă iar tatăl său avea să fie cel mai sângeros dictator, incapabil de a o iubi, un om brutal transformat într-un mare monstru.

Destinul nu a fost prea blând cu Svetlana care a crescut într-un univers dominat de teroare şi tăcere. Un a frate a murit într-un lagăr de concentrare nazist după ce Stalin a refuzat să-l schimbe cu un general german. Al doilea şi-a găsit sfârşitul din cauza alcoolului.

Viaţa Svetlanei Alilueva a stat sub semnalul nefericirii încă de la naştere. Se născuse în cea mai nefericită familie: o mamă depresivă şi un tată monstru. Prietenii săi au fost deportaţi sau au dispărut în Gulag iar doi unchi au fost ucişi, toate acestea fiind provocate de acelaşi tiran care a rămas în istorie prin faptele sale sângeroase. Aşadar, Stalin era la fel de sângeros şi în familie şi nici nu avea cum să fie altfel.

A vrut să studieze literatura, tatăl său a obligat-o să urmeze cursurile Facultăţii de Istorie. După moartea tatălui, în 1953, Svetlana a luat numele mamei, iar mai târziu după plecarea în America unde a vrut să înceapă o viaţă nouă a fost cunoscută sub numele de Lana Paters.

În 1966 a plecat în India pentru a duce cenuşa soţului său, cetăţean indian. Nu s-a mai întors în URSS prezentându-se la ambasada Statelor Unite ale Americii din New Delhi pentru a cere azil politic. Gestul său, a cauzat un adevărat război diplomatic. Svetlana a motivat gestul său prin felul în care soţul Rejesh Singh fusese tratat de autorităţile sovietice.

“ Douăzeci de scrisori către un prieten”, un memoriu despre viaţa ei din Rusia, scris în 1963 i-a adus 2, 5 milioane de dolari devenind bestseller în Statele Unite. Totuşi rămânea fiica lui Stalin. Autobiografia să i-a adus un alt mare succes, apreciat de cititorii din întreaga lume. Svetlana a şocat când l-a descris pe tatăl său: ” un om distant şi paranoic, un monstru moral şi spiritual ”…, omul care i-a marcat şi distrus întreaga viaţă.

loading...

joseph stalin 300x259 - Fiica unui dictator:“Tatăl meu era un monstru”, Svetlana Alilueva fiica lui Stalin

“Sunt fericită aici. însă oriunde aici, în Elveţia, în India, Australia sau pe altă insulă, voi fi întotdeauna un prizonier politic al tatălui meu”spunea Svetlana în 2007. A murit la vârsta de 85 de ani, ultima victimă a lui Stalin şi-a găsit liniştea lângă mama sa în Cimitirul Novodevicie.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top