Mistere

Figurina de la Nampa, artefactul de 2 milioane de ani vechime care sugerează rescrierea istoriei

O figurină umană, veche de peste 2 milioane de ani, a fost descoperită în Nampa, Statele Unite ale Americii. Descoperirea este una senzațională și a fost realizată în 1889, în urma unei forări al unui puț de apă.

Povestea figurine de la Nampa este una fantastică pentru că a fost descoperită dintr-o pură întâmplare. O echipă de muncitori a forat un puț de apă la o adâncime de circa 105 de metri. Atunci pompa de forare a scos la suprafață numeroase bile din lut, dar și un artefact incredibil, o statuetă din lut.

Atunci când a fost scoasă la lumina zilei, figurina i-a șocat pe muncitori datorită preciziei cu care a fost realizată. A fost trimisă spre un laborator spre a fi analizată, dar pentru că tehnica din acele vremuri nu o permitea nu s-a putut stabili mare lucru.

Anii au trecut și figurina a ridicat numeroase semne de întrebare. Ani buni mai târziu, geologul George Frederick Wright a sugerat că artefactul misterios trebuie să aibă o vechime de cel puțin 2 milioane de ani. Teoria sa se bazează pe adâncimea unde a fost descoperită. Și atunci cum este posibil ca oamenii să fi existat pe teritoriul Americii cu 2 milioane de ani în urmă?
Bineînțeles că la această întrebare nu se poate răspunde nici în prezent, dar este cert că o verigă importantă lipsește din istoria umanității. Conform istoriei actuale, oamenii care putea fabrica o asemenea statuetă, cu o măiestrie ieșită din comun, au trăit pe Terra în urmă cu aproximativ 10.000 sau 15.000 de ani și nu acum cel puțin 2 milioane de ani.

Interesant mai este faptul că figurina de la Nampa înfățișează o femeie în toată splendoare sa. Mai mult de atât, detaliile reprezentative sunt realizate cu o perfecțiune greu de imaginat.

figurina nampa - Figurina de la Nampa, artefactul de 2 milioane de ani vechime care sugerează rescrierea istoriei

Singura explicaţie pe care savanţii contemporani au dat-o acestei statui a fost aceea că „este imposibil ca ea să existe încă din acele timpuri”. Dar oare este suficientă această explicație atât de simplă sau istoria umanității trebuie rescrisă din temelii?

Probabil că niciodată nu se va răspunde la această ultimă întrebare pentru că în primul rând nici nu se dorește, iar în al doilea rând s-ar crea un haos incredibil în tot ceea ce ar însemna originea și evoluția omului pe Terra.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top