FIECARE DINTRE NOI AVEM O SOSIE

FIECARE DINTRE NOI AVEM O SOSIE

Cum ați reacţiona dacă v-ați regăsi chipul într-o pictură realizată în secolul al XVI-lea? Cu siguranța ați fi surprins și curios la ceea ce vi se întâmpla.

Un student de la Universitatea Temple din Philadelphia a avut surpriza vieții lui, în momentul în care a vizitat un muzeu de artă din oraș. El și-a descoperit dublura într-o pictură italiană realizată în secolul al XVI-lea. Asemănarea era izbitoare, părul, ochii, barba, fizionomia fetei, toate erau identice.

Curios de ceea ce i se întâmpla, studentul a încercat să afle mai multe detalii despre pictură și autor. A aflat că pictorul era originar din Italia, țara de origine a străbunicilor studentului.

Teoria conform căreia fiecare dintre noi avem o sosie undeva în lume are din ce în ce mai mulți susţinători. Un studiu efectuat în anul 2015, a relevat că șansele de a descoperi o persoană identică sunt destul de mici și totuși, exista această șansa.

Mult timp s-a crezut că numai gemenii monozigoţi sunt identici. În lume, sunt numai 0,35% de astfel de naşteri. Cum s-ar putea explica existența unor sosii?

Peste 99% dintre oameni au ADN-ul identic, ceea ce face ca persoane cu un patrimoniu genetic diferit să fie din punct de vedere fizic asemănătoare.

Sunt multe cazuri în care gemenii sunt foarte diferiți din punct de vedere fizic sau psihic. În alte cazuri, chiar dacă erau asemănători la naștere, pe parcursul vieții, factorii sociali, mediul, impactul emoțional, alimentaţia, au făcut diferența.

Fotograful canadian Francoise Brunelle a străbătut planeta în lung și lat căutând sosii ale unor persoane. El a găsit 200 de sosii ale unor persoane care nu aveau legături de sânge. În Indonezia, a descoperit sosia preşedintelui american Obama. De remarcat este faptul că președintele Obama nu are origini indoneziene. Mama sa este de origine europeană, iar tatăl este de origine kenyană.

Un caz excepțional s-a produs în anul 2011, atunci când doi bărbați s-au cunoscut pe Facebook. Cei doi erau irlandezi și locuiau în două localităţi aflate la o distanța de 15 km. Coincidenţele merg mai departe. Aveau același prenume, aceeași meserie și aceeași rasă de câine.

Mii de persoane susțin că și-au descoperit sosia într-un colţ al lumii. Pentru cei care vor să-și descopere sosia a fost creat site-ul Twin Strangers.

rp_vedetele-si-sosiile-lor-din-urma-cu-cateva-sute-de-ani-imaginile-care-te-fascineaza-si-te-sperie-in-acelasi_16-1-1.jpg

Mitologia dublurilor datează de mii de ani. În operele literare universale pot fi identificate mai multe tipuri de sosii care pot lua forma unui geamăn rău. Uneori, dublura poate trece și drept o persoană prezentă în același timp în două locuri diferite sau în două dimensiuni diferite. Câteodată, dublura reprezintă trecutul și prezentul unei persoane.

Un exemplu fascinant în găsim în povestirea William Wilson scrisă de Edgar Allan Poe. William întâlnește o persoană care seamănă izbitor cu el. Diferența era ca acesta nu putea decât să vorbească în șoaptă. Pentru ca dublura îl bântuia, hotărăşte să o înjunghie pentru a descoperi dacă s-a înjunghiat pe sine.

CATEGORIES
Share This