Fenomenul Tunguska, informații uluitoare din ziarele vremii despre ”cilindrul de foc”

Fenomenul Tunguska este un eveniment fără precedent, care s-a petrecut în anul 1908 în Siberia, Rusia. Fenomenul Tunguska a fost analizat de numeroși oameni de știință, care au emis fel de fel de ipoteze, dar au ignorat cu desăvârșire mărturiile oamenilor care au văzut pe viu această explozie impresionantă.

Fenomenul Tunguska, o explozie cum nu a mai fost

În dimineața zilei de 30 iunie 1908, marinarii de pe vapoarele din Oceanul Indian, au văzut un obiect luminos, extrem de mare, care se îndrepta spre Asia. La scurt timp după aceea, oamenii din India, au observat și ei imensul obiect, venit parcă de nicăieri, care ardea în atmosfera Terrei. Globul de foc, așa cum l-au caracterizat țăranii din nordul Indiei a dispărut în câteva zeci de secunde, dincolo de Munții Himalaia.

Caravanele din deșertul Gobi și regiunile din nordul Chinei, s-au oprit preț de câteva secunde pentru a admira cu teamă mingea de foc. Oamenii din Siberia, au fost îngroziți de șuieratul îngrozitor, care sa auzit în dimineața zilei de 30 iunie. Ei au ieșit din casele lor și au privit spre cer, crezând preț de câteva minute că ziua judecații a venit.

La ora fatidică de 07:17 minute, inevitabilul s-a produs și platoul siberian central, numit și Tnguska Pietrosă, s-a cutremurat atât de tare, încât centrul seismic de la Irkutsk a înregistrat oscilațiile unui cutremur de peste 9 grade pe scara RIchter.

Fenomenul Tunguska tocmai ce se petrecuse și nimeni nu știa despre ce este vorba.

Documentele vremii și martorii oculari

Există numeroase documente din vremea respectivă și mărturii ale celor care au văzut cu ochii lor fenomenul Tunguska. De exemplu, țăranii din Siberia anului 1908 susțineau că la impactul misteriosului obiect cu Terra, o jerbă imensă de foc s-a văzut cum a țâșnit, apoi o imensă udă de șoc s-a propagat în aer, până la distanțe de peste 1000 de km. În același timp, un val imens de căldură s-a simțit în aproape toată Asia, dar și într-o parte din Europa.

Loading...

La postul comercial din Vanavara, care se afla la circa 50 de km de locul presupusului impact, martorii susțineau că a trebuit să-și acopere fețele cu haine, în caz contrar erau pur și simplu arși sau pârliți.

La câteva ore de la explozie, o masă întunecată de nori negri s-a ridicat de la sol, pentru ca mai apoi o ploaie neagră, așa cum nu a mai fost văzută niciodată, a udat întreaga Siberie. Vreme de ore în șir această ploaie i-a speriat pur și simplu pe oameni.

Expedițiile lui Leonid Kulik și alte informații ciudate

La doar câțiva ani după ce fenomenul Tunguska s-a produs, Academia de Științe a organizat o expediție în Siberia. Echipa de specialiști era condusă de Leonid Kulik și avea misiunea de a elucida misterul din Tunguska. La vremea respectivă, oamenii de știință nu concepeau ca explozia să nu fi fost produsă de un meteorit. În consecință, specialistul rus a pornit în căutarea craterului pentru a elucida marele mister.

Odată ajuns în Siberia, Kulik s-a deplasat la arhivă pentru a cerceta ceea ce au scris ziarele locale cu privire la acest eveniment. Ceea ce a descoperit i-a schimbat perspectiva asupra întregii povești. De exemplu, un ziar din Irkutsk scria că într-o dimineață de iunie, țăranii din Kirensk văzuseră pe cer un obiect foarte strălucitor. Timp de mai bine de zece minute, obiectul a coborât din cer la verticală. Obiectul era în formă de tub cilindric. După explozie, s-a format un nor uriaș de fum, care a acoperit întreaga zonă. Toate casele s-au cutremurat și o limbă de foc a ieșit din locul în care căzuse obiectul.

Un martor ocular, de profesie inginer, călătorea în acea zi cu trenul transsiberian. A văzut obiectul cilindric cum cădea spre Pământ. Trenul a oprit brusc și inginerul s-a deplasat în locul unde căzuse obiectul. Acesta susținea că nu putea să se apropie de zona de impact și de la o distanță relativ mare a văzut cum pământul era roșu de căldură.

Tunguska

Un alt fapt interesant, de care s-au lovit mai mulți cercetători ruși a fost reticența localnicilor cu privire la obiectul misterios. Aceștia refuzau să vorbească cu specialiștii de la Moscova și să-i îndrume la locul exploziei, pe motiv că acest obiect era unul sacru și nimeni nu avea voie să se apropie de el. Oare un meteorit poate să fie chiar atât de sacru?

Mai mult de atât, martorii oculari susțineau că explozia din Tunguska le-a ucis foarte multe animale și numeroși oameni au fost răniți. Dar cel mai important aspect este că bolidul de foc a adus cu el o boală a renilor, un fel de scabie, care nu mai fusese întâlnită în zonă până atunci.

Concluziile specialiștilor ruși

Explozia de la Tunguska nu a fost provocată de un meteorit. De acest fapt s-a convins și Kulik în cele cinci expediții la care a participat. Materialele și dovezile adunate nu au indicat precis despre ce fel de obiect a fost vorba, dar concluzia a fost unanimă: o explozie imensă, așa cum nu mai fusese văzută până atunci, a fost resimțită pe o arie de peste un milion de kilometri pătrați.

Nu există niciun crater, ci au fost doar văzuți milioane de copaci doborâți, de parcă obiectul misterios ar fi explodat înainte să ia contact cu pământul și a ars zona respectivă.

loading...

Comentariile sunt închise.