Take a fresh look at your lifestyle.

Fenomen inexplicabil: Misterul cercurilor zanelor din desertul din Namibia

Unul dintre cele mai mari impresionante fenomene care se întâlnește în deșertul Namibian din sudul continentului african este cunoscut sub numele deinelele zânelor” saucercurile din basm„. Ele sunt pur și simplu niște cercuri imense parcă formate de picăturile de ploaie căzute pe solul încins.

Se regăsesc pe o suprafață de circa 1500 km pătrați și au ridicat mari semne de întrebare în rândul specialiștilor. Oare ce putea să formezeinelele zânelor”?

Dimensiunile lor variază între 6 și 30 de metri și sunt goale pe interior, adică nicio plantă nu crește în interiorul acestor cercuri. În cele mai multe dintre cazuri sunt înconjurate de vegetație de mari dimensiuni. Fenomenul a fost intens cercetat cu precădere de oamenii de știință de la Universitatea din Pretoria, din Africa de Sud, cât și cei de la Institutul Politehnic din Namibia.

Așa numitele cercuri din basme au fost intens cercetate în ultimii ani. Se crede că ele sunt zone în care radioactivitatea este crescută, fapt pentru care nicio plantă nu crește. Nu s-a putut dovedi că solul a fost radiat, dar altă explicație logică nu există.„, susține Gretel van Rooyen, unul dintre profesorii universitari care s-a ocupat cu studiul cercurilor misterioase.

Încă din 1978 a fost emisă ipoteza că cercurile din basme sunt capabile să se deplaseze. Atunci s-a stabilit fixarea anumitor forme metalice chiar în mijlocul lor. Bineînțeles că teoria a fost infirmată în momentul în care bucățile metalice s-au regăsit întotdeauna în locurile în care fuseseră stabilite. În acest fel a fost eliminată această teorie. Dar, totuși, oare ce a putut determina aceste așa numite inele ale zânelor?

S-a presupus că cercurile sunt locuite de termitele de nisip și astfel, dar s-a demonstrat ulterior că nicio vietate nu supraviețuiește în interior. Și atunci cum au apărut aceste cercuri?

Loading...

„Am exclus toate posibilitățile și am ajuns să ridicăm din umeri atunci când trebuie să dăm un răspuns cu privire la cercurile din basme. Nu știm cum s-au format și nici în urma cărui fenomen, știm doar că ele există și nimeni nu poate explica.” susține Gretel van Rooyen, profesor la Universitatea din Pretoria.

loading...

Comentariile sunt închise.