Spiritualitate

FEMEILE, SÂNGELE CARE A DAT VIAȚĂ CREȘTINISMULUI

Marine Le Pen, președinta Frontului Național din Franța, a efectuat o vizită în Liban, unde trebuia să se întâlnească cu muftiul Republicii Liban.

Întâlnirea nu a mai avut loc pentru că Marine Le Pen a refuzat să-și acopere capul, în momentul întâlnirii. Marine a transmis muftiului toată considerația sa și a spus că renunță la întâlnire.

Primele texte referitoare la portul voalului pe cap le întâlnim la mesopotamieni și mai târziu, la egipteni. În codul lui Hammurabi există un text care se referă la obligativitatea femeilor măritate de a purta voal. Erau scutite de acest lucru prostituatele.

În Corinteni, Pavel spune, orice bărbat este capul femeii, iar Dumnezeu este capul lui Iisus. Orice bărbat care se roagă sau prorocește cu capul acoperit își necinstește capul său.

Dimpotrivă, femeia care se roagă sau prorocește cu capul descoperit își necinstește capul său, pentru că este ca una care ar fi rasă. Dacă bărbatul nu este dator să-și acopere capul, pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, femeia este slava bărbatului. Femeia a fost luată din bărbat și a fost făcută pentru bărbat, a mai spus Pavel.

Tot Pavel a scris despre tăierea părului la femei care era considerat impropriu. Acest text a ajuns o chestiune de controversă în cadrul Bisericii. Unii teologi susțin că Pavel s-a referit la o anumită cultură și nu trebuie aplicată tuturor creștinilor.

Printre comentatorii moderni există patru abordări a acestei probleme. Unii consideră că aceste texte sunt învechite. Alții susțin că trebuie respectate ad literam. Alții consideră că o femeie își poate acoperi capul cu o eșarfă, o pălărie. Cei din urmă consideră că este un aspect care poate fi negociat cu fiecare persoană în parte.

Profesorul Kate Cooper de la Universitatea Manchester consideră că femeia a fost uitată de reprezentanții Bisericii. Cu toate că au existat zeci de femei care au influențat răspândirea creștinismului, atitudinea Bisericii față de ele nu s-a schimbat.

În primele două secole ale creștinismului, femeile au predicat Evanghelia în mod regulat și au efectuat botezuri. Cu toate că au avut o prezență și o influență radicală, Biserica uită să le amintească.

crestinism - FEMEILE, SÂNGELE CARE A DAT VIAȚĂ CREȘTINISMULUI

Jean Delumeau, istoric francez a scris în cartea sa, Frica în Occident, că în Europa a fost o psihoză colectivă, frica față de femeie, care era considerată reprezentanta diavolului pe pământ.

loading...
To Top