FEMEI CELEBRE CARE AU SCRIS ISTORIE. ÎNGERUL DE LA PLOIEȘTI

FEMEI CELEBRE CARE AU SCRIS ISTORIE. ÎNGERUL DE LA PLOIEȘTI

Prințesa Ecaterina Olimpia Caradja a trăit 100 de ani și are o poveste fabuloasă. S-a născut în 28 ianuarie 1893 la București. A fost fiica prințesei Irina Cantacuzino și a lui Radu Crețulescu.

Părinții săi au divorțat când ea avea trei ani. După divorț, tatăl său o răpește și o înscrie sub un nume fals într-un orfelinat din Anglia. Mama sa a încercat în zadar să-și recupereze copilul. A murit fără să știe unde este fiica sa.

În anul 1908, este găsită întâmplător la o mănăstire din Franța de către o mătușă. Este adusă în România și predată bunicului matern. Gheorghe Grigore Cantacuzino era prim-ministru la acea dată și ca urmare, prințesa a urmat cele mai prestigioase școli din Europa.

Se reîntoarce în țară unde se căsătorește cu prințul Constantin Caradja. Primul Război Mondial a prins-o în țară. A reușit să fugă la Moscova cu cele două fetițe pe care le avea.

Una dintre ele avea 10 zile. La Moscova s-a angajat ca voluntar la un spital pentru bolnavi de tifos. A contactat și ea boala, dar a scăpat ca prin minune.
S-a reîntors în țară unde a preluat orfelinatul înființat de mama sa. În anul 1920, naște o a treia fiică, pe nume Irene.

Soarta a fost nemiloasă cu ea. Își pierde cea de a doua fiică la Viena, în urma unei boli nemiloase, atunci când aceasta acea 17 ani. Pe cea de a treia fiică o pierde ca urmare a cutremurului din anul 1920.

Loading...

Cel de al Doilea Război Mondial o găsește la moșia sa de la Ploiești. A îngrijit sute de parașutiști americani în spitalul de care se ocupa. A fost numită Îngerul de la Ploiești. Doi dintre piloții salvați de ea au publicat cărți în SUA despre curajul și eroismul său.

În anul 1949, după ce comuniștii au preluat puterea, a fugit din România la bordul unui vas petrolier care naviga pe Dunăre. A ajuns la Viena după opt săptămâni.

În anul 1955, s-a stabilit în SUA, unde a inițiat reuniunea rezerviștilor prizonieri în România, iar în anul 1976 a inaugurat Monumentul pentru Pace de la Valley Forge National Historical Park. În anul 1977, a fost decorată cu medalia George Washington.

În anul 1987, cu ocazia unei vizite în Germania, cunoaște un vânzător de antichități pe care îl adoptă, cu gândul că nu are un urmaș cu sex masculin care să-i ducă numele mai departe.

În anul 1991, a revenit în România și s-a mutat la orfelinatul Sf. Ecaterina, unde l-a primit pe Michael Jackson, cu ocazia vizitei sale în România. A murit la vârsta de 100 de ani.

loading...

Related posts