Personalitati

FEMEI CARE AU SCRIS ISTORIA. COCO CHANEL A REINVENTAT FEMEIA

Femeile excentrice atrag bărbații ca un magnet. Au desfăcut căsătorii, s-au implicat în politică, au provocat războaie și multe tragedii. În istorie au existat câteva femei care prin stilul lor excentric, prin rafinament au scris istoria.

Despre Coco Chanel se spune că a reinventat femeia. Celebră, bogată, rafinată, ea a revoluționat lumea modei, creațiile ei fiind la mare preț și în zilele noastre.

Pe numele ei adevărat, Gabrielle s-a născut în anul 1883. La vârsta de 14 ani, își pierde mama. Împreună cu două dintre surorile sale ajunge într-un orfelinat. La vârsta de 18 ani, părăsește orfelinatul și se angajează într-un atelier de croitorie. Își va lua numele de Coco după o melodie celebră în acea vreme.

În anul 1910, îl cunoaște pe Etienne Balsan, un milionar care o introduce în lumea bună pariziană. Curând, va deschide propriul atelier de pălării.

Reinventarea femeii

Coco Chanel dorea mai mult. Femeia era încorsetată de hainele pe care le purta. A început să confecționeze rochii lejere, ca lungime sub genunchi și făcute dintr-un material ieftin numit jerseu.

Tot ea lansează moda părului scurt, a taioarelor și a rochiei negre și simplă. În acea perioadă, franțuzoaicele evitau să poarte culoarea neagră, considerând-o o culoare de doliu.

Următorul său obiectiv a fost crearea unui parfum unic, rafinat, opulent. Pentru că își prezentase creațiile într-o zi de 5 mai, parfumul a fost numit Chanel 5. Succesul a fost colosal.

Ea va pune bazele Societății de Parfum Chanel. În anul 1931, ea crea rochii pentru cele mai mari staruri americane. Printre clientele sale s-au numărat Elizabeth Tylor, Jacky Kennedy, Rommy Schneider. În 10 ianuarie 1971, Coco Chanel a murit în apartamentul său din hotel Ritz.

Coco Chanel, dincolo de celebritate

 

A fost iubită de bărbați celebri. Printre aceștia a fost și Igor Stravinsky, un vizionar în arta baletului. După moartea iubitului său, Boy Capel, într-un accident de mașină, între compozitor și Coco Chanel se va naște o tumultoasă poveste de dragoste.

COCO-CHANEL FEMEI CARE AU SCRIS ISTORIA. COCO CHANEL A REINVENTAT FEMEIA

În memoriile sale, Coco Chanel scria că tristețea şi dramele din viețile lor i-au apropiat foarte mult. Ea l-a cunoscut pe Stravinsky într-un moment dificil din viața acestuia, atunci când era exilat la Paris, sărac și fără prieteni. Relația dintre cei doi a fost de scurtă durată, poate și din cauza faptului că cei doi au pus munca mai presus de familie.

Apropiatelor sale le spunea că niciodată nu trebuie să te îndrăgostești de un bărbat cu un portmoneu în buzunar. Fii independentă și liberă ca să poți trăi așa cum vrei.

loading...
Comments
To Top