Take a fresh look at your lifestyle.

Farul din Alexandria, a 7-a minune a antichitatii

Elena din Troia a debarcat pe insula Pharos, situată lângă delta Nilului, şi datorită pustietăţii din zonă s-ar fi plictisit de moarte. Cel puţin aşa spune legenda pentru că ani mai târziu, Alexandru a eliberat Egiptul de sub dominaţia persană şi când a ajuns pe aceeaşi insulă a realizat că are un potenţial economic rar întâlnit.

Satul de pescari Rhacotis a fost transformat într-un oraş impozant care avea să-i poartă numele marelui războinic. Proiectul oraşului Alexandria a fost conceput de Dinocrates din Rodos, potrivit celui mai nou sistem pus la punct de Hippodamus din Milet, cu străzi largi, drepte şi perpendiculare între ele.

Un dig impozant a fost construit de la insula Pharos până la continent, astfel s-au creat spaţiile necesare celor două porturi, unul spre est şi celălalt spre vest. Era o dispunere interesantă unde corăbiile cu vele pătrate navigau întotdeauna împinse de vânt de la spate. Aceste două mari porturi aveau nevoie de un far, unul impozant care să se vadă din larg. Se pare că lucrarea a fost comandată după moartea lui Alexandru de către Ptolemeu I.

Linia de coastă e Egiptului este foarte joasă, cauză pentru care era necesar un far care să fie vizibil de departe. Lucrările farului din Alexandria au început în 297 î. Hr. Farul a fost conceput ca o structură de marmură cu trei niveluri, avea o înălţime de 100 m şi deasupra profila statuia lui Zeus. Flăcările focului erau întreţinute din interior şi erau reflectate pe mare prin intermediul unor oglinzi imense de bronz şlefuit, montate în vârf.

Farul a fost construit după concepţia architectului Sostratus. Legenda spune că regele Ptolemaios i-ar fi interzis lui Sostratus să-şi puna numele pe construcţie, dar Sostratus a scris pe baza farului:Eu Sostratus fiul lui Dexiphanes din Chinidai, ofer această operă Zeilor Navigatori şi oamenilor care călătoresc pe mări”.

Loading...

În Evul Mediu farul încă mai era în stare bună, dar a fost deteriorat de cutremurele din anii 956, 1303 şi 1323. Farul din Alexandria a fost primul din lume şi a devenit una dintre şapte minuni ale lumii.

loading...