Farmece, cum afli dacă ți s-au făcut asemenea incantații și cum scapi de ele?

Farmece, cum afli dacă ți s-au făcut asemenea incantații și cum scapi de ele?

Farmece, vrăji și blesteme, sunt o serie de lucruri, moștenite din bătrâni. În ziua de astăzi, acest subiect este unul extrem de controversat, pentru că nu toți oamenii mai cred în așa ceva. Cu toate acestea, farmecele, vrăjile sau blestemele fac parte din folclorul nostru.

5 semne că ți s-au făcut farmece


Există nenumărate formule şi ritualuri de farmece, dar chiar dacă pe moment funcţionează, este interesant, şi trist în acelaşi timp, să observi toate urmările (atât asupra celui care le face, cât şi asupra celui căruia îi sunt făcute). Unii spun că dacă nu crezi în ele, nu se leagă de tine şi se întorc asupra celui de la care au pornit, alţii spun că, deşi nu credeau în aşa ceva, şi-au schimbat complet punctul de vedere în urma unei experienţe personale neplăcute de acest gen. Crezi sau nu, în cazul în care bănuieşti ceva, te poţi duce la un preot cu har care ar putea sa-ţi spună sau te poţi ghida după unele semne.

1. Vrei să faci un copil şi nu poţi

Îţi doreşti de multă vreme un copil, doctorii spun că din punct de vedere fizic nici tu, nici partenerul nu aveţi probleme şi totuşi, nu reuşeşti să rămâi însărcinată. Încercaţi diferite tratamente, dar nimic nu merge.

2. Ai o stare generală proastă

De ceva vreme te simţi apatică, te cuprind deseori stări de depresie sau ai ameţeli sau leşinuri repetate. Starea sănătăţii tale se agreavează pe zi ce trece, iar la analize afli brusc că suferi de o boală gravă. Slăbeşti brusc foarte mult, fără să faci ceva anume pentru asta.

3. Nu reuşeşti să te angajezi sau ai probleme la serviciu apărute din senin

Vrei să te angajezi dar de fiecare dată, deşi ţi-ai trimis CV-ul peste tot şi mergi mereu la interviuri, fie nu ţi se răspunde, fie în ultimul moment intervine ceva şi îţi scapă postul printre degete.

Dacă ai deja un loc de muncă, relaţiile cu şeful şi colegii sunt tot mai tensionate iar tu nu mai reuşeşti să-ţi îndeplineşti sarcinile ca înainte.

Farmece

4. Nu reuşeşti să-ţi găseşti un partener de viaţă

Deşi îţi doreşti şi practic faci tot ce este posibil ca să-ţi găseşti un partener de viaţă sau să legalizezi relaţia pe care deja o ai, ai tot timpul ghinion şi fie nu apare nimeni în viaţa ta, fie rămâi singură de fiecare dată.

5. Nu reuşeşti să te stabilizezi din punct de vedere financiar

 

Banii parcă ţi se scurg printre degete, nu mai reuşeşti să câştigi ca înainte, ai pierderi financiare neaşteptate, închei afaceri şi contracte în dezavantajul tău, eşti furat sau înşelat, îţi faci din ce în ce mai multe datorii iar lipsa banilor se simte din ce în ce mai acut. Există farmece care pot atinge doar un domeniu din viaţa ta sau generale care pot să-ţi dea întreaga existenţă peste cap, de parcă nimic nu ţi se mai leagă.

Farmece de legare și dezlegare


Desfăcutul de făcătura este o practică care s-a păstrat până în zilele noastre. Făcătura apare sub forma unei boli pricinuită de farmece sau de o vrăjitoare. De cele mai multe ori, se manifestă ca o boală de piele sau dureri foarte mari de cap, de picioare, de mâini. Este o boală care afectează tot corpul.

Făcătura se arunca în mijlocul unui drum, iar cel care trece prin acea zonă se îmbolnăveşte. Pentru însănătoşirea bolnavului, trebuie desfăcută făcătură. Vrăjitoarea utilizează un adevărat lanț magic format din incantaţii și obiecte metalice.

Farmece – Alte incantații bizare


O altă practică este cea a trecerii prin rug, practica repetată de nouă ori, pentru a opri pătrunderea răului în corp. În alte ritualuri sunt folosite păpuşi simulacru care reprezintă dublura vrăjitoarei sau a celei care a făcut vrăji. Lupta se da între cele două forţe, binele și răul.
În alte zone ale României exista obiceiul ca părinții să pună câte o păpușa pentru fiecare copil, astfel încât, moartea să fie înșelată, iar copiii bolnavi salvați.

Până în anii 70, în țara Lăpuşului, copiii erau botezaţi la Lună, soare, stele, copaci, înainte de a fi duşi la biserică. Aceste botezuri erau considerate păgâne și aveau o simbolistică anume. Copilul botezat la stele avea un destin fericit. Luna era părtaşa cu el de-a lungul vieții, iar soarele îi dădea lumina și putere.

În zona Vrancei, exista un obicei de a vinde sau cumpăra pe geam copii. Alte familii schimbau numele copiilor bolnavi pentru ca moartea să nu-i mai găsească. Copiii foarte bolnavi erau vânduţi simbolic pe geam și nu pe ușa, pentru că pe acolo ar fi intrat moartea. Fereastră era simbolul trecerii către lumina, către o altă lume. Femeia care îl cumpăra trebuia să nu aibă copii morți sau bolnavi.

Odată trecut peste geam, copilului i se schimba numele, pentru ca moartea să nu-l mai găsească. Numele nu era ales la întâmplare, ci trebuia să fie nume de sfat care să-l protejeze toată viața.

Superstiții românești


Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii de pe aceste meleaguri au cunoscut ierburile și secretele lor. Despre unele se spunea că alungă spiritele rele, cu altele se vindecau și credeau că au puteri supranaturale.

Ierburi care dau puteri supranaturale

Planta numită Dragostea sau Masă Raiului, este adusă din locurile în care creşte şi se sădeşte în grădina casei, în loc ferit, curat, în credinţa că este protectoare a dragostei, că apără pe cei ai casei. În unele sate, când înfloreşte, se rupe câte un fir pentru fiecare suflet din casă, se pun la grinda şi cel al cărui fir se usucă se spune că va muri în acel an, dar dacă creşte şi se înfăşoară pe după grinda, este semn că va trăi mult. Conform unei superstiţii, planta numită Duminicuta poate fi culeasă numai dacă în locul ei se lasa ofrandă de pâine şi sare.

Adusă acasă, se foloseşte la copiii care nu merg în picioare. Se pune lângă foc, pe vatră, cu pâine şi sare alături, şi dacă se înnegreşte este semn rău. Planta miraculoasă a românilor, căruia i se atribuie cele mai mari virtuţi magice este iarba-fiarelor. Acela care şi-o încrustează sub pielea palmei nu poate fi nici măcar încătuşat, prin simplă atingere putând descuia orice încuietoare.

El e apărat de armele de fier, banii trag la el şi înţelege limba animalelor. Cu această iarbă se pot deschide uşile ferecate ce duc la comori. Se crede că se găseşte printre ierburile obişnuite, dar numai un an sta în acelaşi loc, în al doilea an răsărind peste trei ape curgătoare şi tot aşa, până în al nouălea an, când revine în acelaşi loc.

Amintit în cântecele populare, leuşteanul este o plantă folosită în descântece împotriva ielelor, de întoarcerea laptelui şi împotriva şarpelui. Este cea mai însemnată plantă din grădină de legume, având o influenţă magică asupra întregii grădini. De aceea se spune că dacă ţi se fură leuştean din grădină, ţi se vor usca toate verdeţurile.

Farmece – Păpădia, planta magică

Dacă iei o păpădie înflorită şi sufli în ea cu putere, atâtea seminţe câte rămân indica numărul copiilor pe care-i vei avea. Se zice că dacă o păpădie rămâne deschisă toată noaptea, a doua zi va ploua. Dacă mirosind o păpădie ţi se îngălbeneşte nasul, cineva e îndrăgostit de tine. Se crede că, adăugând buchetului de nuntă două, trei păpădii, căsătoria va aduce prosperitate, sănătate, iar copii vor fi frumoşi. Este, de asemenea, de bun augur pentru o tânără să poarte un colier de păpădii făcut de ea, şi ghinion dacă i-l oferă cineva.

Farmece

Ghinion aduce şi culesul păpădiilor dintr-un cimitir. Rădăcină de păpădie prăjită în smântână se întindea pe o frunză de brusture şi se aplică pe zonele cu dureri reumatismale. Ceaiul din rădăcina păpădiei şi din flori uscate se luă contra durerilor de ficat. Frunza se storcea pe bube, după ce se descântau. Ramurile verzi de mesteacăn se puneau cu un capăt în foc, iar seva ce ieşea prin celălalt capăt era o bună doctorie pentru pecingine. Fetele se ungeau cu această sevă ca să le crească părul lung.

Mesteacănul era plantat în curte ca să aducă fericire în familie. Muşeţelul atrage bunurile materiale şi tine la distanţă blestemele şi farmecele. Ciubotica-cucului are efecte diuretice şi vitaminizante, dar purifica şi spiritul. Lăcrămioara se cultivă pentru noroc şi prosperitate. Ceaiurile din tulpini se luau contra durerilor de piept. Din flori se prepară odinioară o apă de obraz, în credinţa că acela care se va spăla cu ea va fi alb ca laptele. Rouă de pe lăcrămioare se folosea ca picături contra conjuctivitei.

Plante care alungă strigoii

Ţăranul roman considera plantele nişte fiinţe vii care aud, văd, simt, suferă, au suflet. Le reproduc pe costumele tradiţionale, pe cuverturi, ştergare, mobilier, ulcele şi pe pereţii caselor. Plantele sunt pomenite în cântece, colinde, ghicitori, incantaţii magice. Ierburile de leac apar şi în superstiţii. Usturoiul, avrămeasca, leuşteanul, pelinul, omagul sunt considerate duşmanii duhurilor rele.

Usturoiul, important leac băbesc, se dădea contra viermilor intestinali, a durerilor de masele şi urechi. Este considerat şi cea mai bună amuleta contra strigoilor şi deochiului. Se cosea un căţel de usturoi la o panglicuţa roşie şi se punea la scufiţa pruncului. Odoleanul, că ceai, era folosit pentru liniştirea nervilor. Pentru hipertensiune şi ,,inima marita”, se folosea rădăcina plantei. Purtată la san, era la fel de tare că usturoiul în lupta cu forţele supranaturale.

Din categoria plantelor care resping duhurile şi strigoii face parte şi avrămeasca. Este o plantă veninoasă cu proprietăţi iritante şi este considerată un vomitiv drastic, periculos. Mătrăguna, că iarba de leac, se punea pe umflături.

Cu frunze aprinse se trata tusea, iar rădăcina plămădita se folosea contra reumatismului. Dar de această plantă, considerată sfântă, este legată şi o superstiţie: dacă rupi din pământ o mătrăgună rămâi surd. Iar cine are mătrăguna în bătătura, trage a sărăcie.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)