Fapte misterioase despre planeta Mercur

Fapte misterioase despre planeta Mercur

Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare.Observații înregistrate ale planetei Mercur datează din vremea sumerienilor, în al treilea mileniu înaintea erei noastre. Romanii au numit planeta după zeul mesager Mercur (în Grecia Hermes, în Babilonia Nabu), probabil datorită mișcării aparent rapide pe cerul crepuscular. Simbolul astronomic pentru Mercur este o versiune stilizată a capului zeului având o pălărie cu aripi, pe un caduceu, un antic simbol astrologic. Înainte de secolul 5 î.Hr. astronomii greci credeau că planeta e formată din două obiecte separate: una vizibilă doar la răsărit și cealaltă vizibilă doar la apus. În India planeta a fost denumită Budha, după fiul Chandrei (al Lunii). Culturile chineză, coreeană, japoneză și vietnameză fac referiri la planeta Mercur sub denumirea de „Steaua apei”, denumire bazată pe cele Cinci Elemente.

În comparație cu celelalte planete, despre Mercur se știu puține lucruri: singura navă spațială care s-a apropiat de Mercur a fost Mariner 10 (1974-1975), care a cartografiat doar 40 – 45 % din suprafața planetei. Cu toate acestea, cunoaștem foarte multe lucruri interesante despre Mercur.

mercur

1. Dacă te-ai afla pe Mercur și ai privi la Soare, l-ai vedea de două ori mai mare decât îl vezi de pe Terra.

2. Un an pe Mercur curează doar 88 de zile.

3. Razele Soarelui sunt de 7 ori mai puternice pe Mercur decât pe Pământ.

Loading...

4. Diametrul planetei Mercur este doar de 4878 kilometri, puțin mai mare decât cel al Lunii.

5. Chiar dacă Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare, pe Venus se înregistrează cele mai mari temperaturi.

6. Mercur a fost zeul comerțului, echivalentul lui Hermes din Grecia antică. Acest nume i-a fost oferit datorită vitezei de deplasare în jurul Soarelui.

7. Pe Mercur atmosfera este aproape inexistentă. Ceea ce cântărește pe Terra 100 de kilograme, pe Mercur cântărește doar 38 de kilograme.

8. Mercur este una dintre cele două planete din sistemul nostru solar care nu au sateliți naturali. Cealaltă este Venus.

9. Chiar dacă este atât de apropiată de Soare, observațiile au arătat că Mercur are polii înghețați.

10. Mercur are câmpul magnetic foarte slab, aproximativ 1% din cel al planetei noastre.

11. Deși pare ciudat, până în prezent a fost văzută doar jumătate din Mercur. Cealaltă este foarte bine ascunsă.

12. Telescopul Hubble nu a observat niciodată planeta Mercur și nici nu o va putea face pentru că este prea apropiată de Soare. Razele puternice de lumină crează iluzii optice considerabile.

13. Mercur este cea mai mică planetă din sistemul nostru solar. Pluto a fost considerată cea mai mică, dar știm că Pluto nu mai este considerată de ceva vreme o planetă.

loading...

Related posts