Take a fresh look at your lifestyle.

Fapte mai putin cunoscute despre Vlad Tepes

Dracula este una dintre cele mai colorate și controversate figuri din istoria literaturii. S-au scris diverse povești, unele adevărate, altele mai puțin, despre viața și obiceiurile ciudate ale lui Vlad Țepeș. Cu toate că imaginația bogată a scriitorilor sau cea a regizorilor a deformat adevărata poveste al unui dintre cei mai de seamă conducători ai Tării Românești, anumite fapte bizare din viața domnitorului sunt reale.

În timpul domniei sale, Țara Românească și-a obținut temporar independența față de Imperiul Otoman. Vlad Țepeș a devenit vestit prin severitate și pentru că obișnuia să își tragă inamicii în țeapă. Datorită conflictelor cu negustorii brașoveni, aceștia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonică.

Astfel, vă prezentăm o serie de curiozități din viața celui care a fost supranumit fiul Dragonului:

Își servea musafirii cu pâine înmuiată în sângele dușmanilor săi

Un manuscris din secolul al XV-lea este mărturia vie a comportamentului bizar pe care îl adopta Vlad Țepeș atunci când avea musafiri la masă. Ultimul fel de mâncare care le era servit invitaților era un castron cu sângele extras de la cei pe care îi trăgea în țeapă, în care erau bucăți de pâine înmuiate. Probabil că astfel Dracula vroia să le ofere un exemplu invitaților săi.

Răzbunându-și moartea tatălui său a ucis sute de boieri

Loading...

Atunci când a fot eliberat din închisoarea turcească și a aflat că boierii au complotat pentru uciderea tatălui său, Vlad Țepeș a dorit răzbunarea. Pentru că nu știa cu exactitate cine s-a făcut vinovat pentru trădarea tatălui său a organizat un banchet. Toți boierii și nobilii care îl slujeau pe tatăl său au fost invitași la castel. După mai multe zile de petrecere, atunci când invitații se odihneau în camere, soldații lui Vlad Țepeș au ucis cu sânge rece toți boierii.

Această practică a fost des utilizată de Dracula în timpul domniei sale pentru a scăpa de dușmanii săi. Îi ademenea în castelul său, după care îi ucidea.

Dracula („Drăculea“) însemnăfiul dragonului”

dracula

Numele de Dracula nu a fost inventat de Bram Stoker, ci tatăl său, Vlad al II-lea, era membrul unei societăți secrete, Ordinul Dragonului. Vlad Țepeș și-a preluat numele de Dracula și chiar îi plăcea să i se spune așa.

Extermina săracii și bolnavii

O relatare din vremea domniei sale, susţine că Dracula avea obiceiul să scape de oamenii bolnavi sau săraci pe care îi considera o povară. El îi invită într-o casă specială, unde le oferea mâncare și băutura pe săturate, după care soldații săi dădeau foc la casă. Nimeni nu scăpa niciodată din astfel de practici.

Cupa de aur

Pentru a demonstra puterea absolută de care dispunea Vlad Țepeș, chiar în centrul orașului Târgoviște a fost instalată o cupă uriașă din aur. Niciunul dintre cei 60.000 de locuitori, chiar dacă trăiau într-o sărăcie lucie, nu a avut curajul nici măcar să atingă cupa de aur. Cine fura sau încălca legile își găsea sfârșitul fiind tras într-o țeapă imensă.

Dracula a ucis peste 100.000 de oameni

teapa

Istoricii sunt de părere că Vlad Țepeș, în timpul domniei sale, a ucis peste 100.000 de oameni. Aceștia au fost trași în țeapă din diferite motive, fie că au furat sau nu s-au supus legilor vremii. Atunci când armata turcă a vrut să cucerească Țara Românească, peste 20.000 de soldați turci au fost capturați și trași în țeapă, fiind înșirați pe un câmp din apropierea castelului domnitorului.

Moartea lui Vlad Țepeș

Vlad a fost recunoscut ca prinț al Valahiei pentru a treia oară în 1475, însă s-a bucurat de o perioadă foarte scurtă de domnie. A fost asasinat la sfârșitul lunii decembrie 1476. Corpul său a fost decapitat și capul trimis sultanului, care l-a așezat într-o țeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Țepeș. S-a emis ipoteza că „Drăculea“ ar fi fost îngropat la Mănăstirea Snagov, pe o insulă din apropierea Bucureștilor. Examinările recente au arătat că „mormântul“ lui Țepeș de la mănăstire conține doar câteva oase de cal datate din neolitic și nu rămășițele adevărate ale domnului valah.

loading...

Comentariile sunt închise.