Fapte incredibile despre Groapa Marianelor

0

În ciuda faptului că oceanele sunt mai apropiate de noi decât planetele din Sistemul Solar, oamenii au investigat doar 5% din fundul oceanelor, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale Terrei.

Cel mai adânc loc este numit Groapa Marianelor și reprezintă un punct de atracție major pentru întreaga știință. Cu toate că acest loc nu a fost pe deplin explorat, au fost efectuate numeroase descoperiri impresionante. Pentru generarea unei imagini de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă cel mai adânc loc de pe Terra, vă prezentăm cele mai interesante fapte:

Groapa Marianelor este situată în vestul Oceanului Pacific, la doar 15 kilometri de insulele din Guam. Groapa are forma unei semiluni, cu o lungime de 2250 kilometri pe o lățime de 69 de kilometri.

Conform studiilor recenta s-a stabilit că adâncimea din Groapa Marianelor este de 10994 metri ± 40 de metri. Dacă comparăm această adâncime cu cea mai mare înălțime – 8848 de metri Muntele Everest – realizăm că diferența dintre cel mai înalt punct și cea mai mare adâncime este de peste 19 kilometri.

Mergând la o asemenea adâncime ne așteptăm ca apa să fie extrem de rece. Chiar pe fundul oceanului ea atinge temperaturi de 4 grade, dar există anumite zone în Groapa Marianelor unde apa are temperaturi și de 450 de grade Celsius și este bogată în minerale. Chiar dacă pare ciudat, apa nu fierbe din cauza presiunii ridicate.

În Groapa Marinelor există numeroase vietăți. Unele sunt unicelulare și pentru că condițiile de viață sunt dure s-au dezvoltat în cele mai ciudate moduri. Specialiștii le-au comparat cu mici monștri marini.

Groapa Marianelor este singurul loc de pe Terra unde se poate găsi dioxid de carbon lichid.

Podeaua oceanului în zona Marianelor nu este acoperit cu un strat de nisip așa cum am putea crede ci un un mucus vâscos, căruia nu i se poate determina originea.

groapa marianelor - Fapte incredibile despre Groapa Marianelor

La sfârșitul lui 2011, oamenii de știință au anunțat că au descoperit 4 poduri de piatră care traversează diverse zone din Groapa Marianelor. La fel ca și în alte privințe, scopul acestor poduri este neclar.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și