Istorie

Fantoma lui Franco bantuie inca Spania

Un lucru pe care îl remarci destul de rapid în Spania este cât de puternică a rămas influenta erei lui Franco asupra conştiinţei oamenilor. Dictatura lui Franco s-a sfârşit acum 36 de ani Democraţia spaniolă este încă foarte tânără. Cu toate că regimul dictatorial a luat sfârşit într-un mod panic, Franco rămâne un personaj controversat al istoriei secolului al XX lea.

În Spania există un puternic curent care lupta împotriva imaginii dictatorului, cu toate acestea sunt foarte mulţi tineri care susţin că Franco a fost un mare patriot şi a adus numai beneficii ţării sale. Aceste tendinţe de simpatie faţă de dictator aduc îngrijorare în rândul celor care lupta din greu să contureze o imagine negativă a dictatorului practicându-se în mod constant dezinformarea.Dincolo de controverse rămân faptele sale care nu permit o interpretare echivocă. În acest context se naşte întrebarea este Spania o democraţie tânără? De ce se tem unii de fantoma lui Franco?

Bilanţul lui Franco este unul pozitiv deoarece (în timpul celui de al Doilea Război Mondial) „Caudillo a ţinut întotdeauna seama de interesele Spaniei, după cum le înţelegea el, şi trebuie să admitem că le-a înţeles destul de bine: a scăpat tara de noi masacre, devastări şi răzbunări. Franco a fost un dictator ciudat şi atipic pentru secolul al XX-lea, care preferă să demobilizeze masele, şi nu să le mobilizeze. El a făcut-o oferind maselor distracţie ieftină, fotbal (era un susţinător al echipei Real Madrid care în perioada anilor 1960 domina incontestabil din punct de vedere fotbalistic Europa, câştigând şase Cupe ale Campionilor şi fiind finalistă de alte două ori!), lupte cu tauri şi posibilitatea de a accede la o infrastructură turistică din ce în ce mai performanţă.

Franco avea şi simţul umorului

Franco avea şi simţul umorului şi al deriziunii, aşa cum a subliniat şi Pio Moa în prima carte publicată în limba romana despre Franco, umor atât de străin dictatorilor fanatici din secolul al XX-lea. „Odată, greşind o cifră la înregistrarea mesajului de Anul Nou, şi cum ministrul Informaţiilor, Arias Salgado, insistă să se repete operaţia, a spus: Nu vă faceţi griji, e totuna. Nimeni nu ascultă mesajul”. Vi-l imaginaţi pe Ceauşescu spunând acelaşi lucru?! Noi avem imaginea unui dictator sângeros care a lăsat în urma temniţele terorii, locuri unde şi-au pierdut viaţa ultimii oameni care au luptat pentru dreptate. Există în cazul lui Franco astfel de temniţe, mărturii ale trecutului în care s-a practicat tortura în formele cele mai degradante ale speciei umane asemănătoare celor comuniste? Exist un Aiud, Sighet sau Gherla în Spania? Au experimentat şi ei mizeriile practicate de comunişti aşa cum au fost ele aplicate la Piteşti în celebrul experiment ce a oripilat o lume întreagă?

Răspunsul este negativ şi a fost dat de Alexander Soljenitan scriitorul rus care a descris memorabil Gulagul rusesc, simbol al temniţelor comuniste Acesta explica într-un interviu acordat TVE în 1987 ce înseamnă teroarea unei dictaturi comuniste „Ştiţi dumneavoastră ce este o dictatură? Spaniolii sunt absolut liberi să locuiască oriunde şi să se deplaseze în oricare loc din Spania. Noi, sovieticii, n-o putem face în ţara noastră. Spaniolii pot pleca liber din ţara lor pentru a merge în străinătate. În ţara noastră suntem nişte puşcăriaşi. Dacă noi ne-am bucura de libertatea de care dumneavoastră vă bucuraţi aici, am rămâne cu gura căscată”. Aceste declaraţii au declanşat o isterie colectivă a Stângii spaniole, ajungându-se la declaraţii explicit criminale de genul celei făcute de Juan Benet: „Cred cu fermitate că, atâta timp cât există persoane ca Alexandr Soljenitan, lagărele de concentrare vor supravieţui şi vor trebui să supravieţuiască”. „Comunismul se opreşte doar acolo unde se izbeşte de un zid sau de o voinţă de nezdruncinat”.

Franco, arhitectul cu o solidă voinţa anticomunistă

Franco a fost arhitectul cu o solidă voinţa anticomunistă. Alte două personalităţi cu voinţă care au pus umărul solid la prăbuşirea comunismului nu au fost oare Ronald Reagan şi Papa Ioan Paul al II-lea?! În acest context ne putem întreba ce fel de dictatura a fost cea instaurată de Franco şi de ce se tem oamenii politici din Spania de fantoma dictatorului? Ne putem întreba de ce există voci care doresc dărâmarea monumentului construit de acesta şi intitulat “El Valle de los Caidos”? Să fie acelaşi motiv pentru care cu ani în urmă s-a cerut şi în România dărâmarea Mausoleului Eroilor ca fiind un monument comunist?

franco - Fantoma lui Franco bantuie inca Spania

Se tem oamenii politici de fantomele dictatorilor care nu mai sunt decât pagini de istorie? Răspunsurile pot fi diverse şi pot naşte multe polemici, însă nu trebuie să uităm că în perioade de criză economică ase facilitează accesul la putere a partidelor extremiste, speram totuşi că istoria a învăţat ceva pe fiecare dintre noi şi ne determina să judecăm valorile prin filtrul drepturilor fundamentale ale omului şi nu în funcţie de satisfacţia personală a fiecăruia.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top