Bizar

Facebook recunoaste ca isi spioneaza utilizatorii

Fenomenul Facebook a pus stăpânire pe întreaga suflare a internetului facilitând legătura între prietenii aflați în orice colț al lumii. Pe lângă aspectele pozitive pe care le oferă site-ul de socializare membrilor săi, există și anumite implicații negative care au fost ținute ascunse de către administratori.

Unul dintre aceste aspecte a fost semnalat de un hacker, Nik Cubrilovic, care a semnalat că Facebook colectează date chiar și de la utilizatorii care s-au deconectat de pe site. Această practică nu este deloc normală pentru că odată apăsat butonul de deconectare dorința utilizatorului de internet este să încheie contactul cu respectivul site. Această practică se realizează cu ajutorul unor fișiere numite „cookies”. Aceste fișiere se stochează în serverele Facebook atunci când site-ul este accesat, dar sunt păstrate și după deconectare.

În acest fel, Facebook intră în posesia tuturor informațiilor cu privire navigarea pe internet a oricărui membru. Aceste date sunt prețioase în condițiile în care se poată stabili cu exactitate preferințele fiecărei persoane. Vă imaginați cât ar putea să plătească o companie de publicitate pentru asemenea date?

Pe lângă acest fapt, Facebook violează intimitatea, spionând fiecare mișcare pe care o face un utilizator de internet care și-a făcut cont pe site-ul de socializare.

Când a fost făcută publică această practică neortodoxă, unul dintre directorii Facebook, Arturo Bejar, încearcă să găsească o scuză și susține că „datele sunt folosite pentru combaterea spam-ului, fraudelor, cât și pentru protejarea conturilor”.

facebook - Facebook recunoaste ca isi spioneaza utilizatorii

Chiar și așa, atunci când un utilizator a apăsat pe butonul de deconectare asta înseamnă că vrea să pună capăt legăturii cu  respectivul site și să fie lăsat în pace, nu spionat. Cu toate că un scandal asemănător s-a produs și în 2011, Facebook nu și-a schimbat deloc politica chiar dacă presiunile au fost imense. Așadar, singura modalitate de a scăpa de spionajul permanent al Facebook este să folosiţi un browser special pentru a accesa site-ul sau să ştergeţi „cookies” de fiecare dată când părăsiți site-ul.

loading...
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top