Extraterestrul de la Manastirea Tutana

Pe o cărămidă din exteriorul lăcaşului de cult este desenat un personaj pe care sătenii îl considera nepământean.În satul argeşean Tutana se afla o mănăstire de pe vremea lui Vlaicu Voda.

Lăcaşul este amplasat într-un decor deosebit, cu pădurea aproape, dar principalul punct de atracţie este o cărămidă din zidul exterior pe care pare a fi scrijelit un extraterestru.

„Mănăstirea asta este comparabilă cu Biserica Domnească din Curtea de Argeş sau cu alte biserici de aceeaşi valoare din ţară. Numai că ea e mai puţin cunoscută”, spune preotul Gheorghe Bărănescu, care este şi primar al comunei.

Desen vechi de peste 400 de ani

„Aici a fost o fortificaţie serioasă de pe vremea lui Mihnea Turcitul. Noi am încercat să redăm strălucirea bisericii. A fost spartă de tot de cutremure şi nu a avut pictură. Acum arată bine şi am reuşit să aduc aici foşti preşedinţi, prim-miniştri şi alte personalităţi. Ar merita să ştie lumea de ea”. Preotul primar e tare mândru de Mănăstirea Tutana, că toţi sătenii de altfel.

Cărămidă din zidul bisericii, pe care este pictat extraterestrul”, stârneşte zâmbete localnicilor. Mamă, ei zic că nu e om acela care e pictat acolo, pe biserica. E îmbrăcat aşa, altfel, e călare pe ceva. Lumea zice că e un de-acela, istraterestru, ce naiba o mai fi şi acela Nu e de pe pământ”, e convinsă Maria Dumitru, 75 de ani.

Bătrână locuieşte aproape de biserică şi vine la slujba ori de câte ori e sărbătoare. Gelu Tenescu spune că pe zid e desenat un cosmonaut.E echipat cu echipament individual de zbor. Aşa cred, că e extraterestru”.

Loading...

Pe zidul exterior al bisericii, pusă mai ferit, preotul Bărănescu ne arată cărămidă cu pricina.Pare să fie un cosmonaut, dar nu putem şti. Au venit istorici şi au făcut fotografii, dar nu au descoperit nimic. Cărămidă asta are peste 400 de ani. A fost scrijelita în crud, se vede. Când am refăcut zidurile am avut mare grijă de ea şi am pus-o aici”.

„Un mister neelucidat”

Nicolae Moisescu, fost director al Muzeului din Curtea de Argeş, a studiat desenul şi ştie foarte multe despre Mănăstirea Tutana, pe care o considerăfoarte valoroasă pentru istoria poporului român”. În opinia sa, desenul este misterios.Nu aş fi de acord că este un astronaut. Este, clar, un desen pe care nu l-a descifrat nimeni, un mister neelucidat”.

Personajul desenat are casca de protecţie cu viziera, costum închis cu fermoar şi e călare pe un aparat de zbor. În apropierea bisericii se afla şi un turn înclinat, căruia primarul îi spuneturnul de la Tutana”, şi crede că seamănă cu cel de la Pisa.

În perimetru mai sunt şi câteva ruine. Este vorba despre prima şcoală din zonă şi despre chiliile călugărilor, afirma primarul, ansamblul fiind în secolul al XIV-lea unul dintre cele mai importante din ţară. Acest desen îi determină pe localnici să creadă că zona lor a fost vizitată de extratereştri.

loading...

Comentariile sunt închise.