The news is by your side.

Extratereștrii și Vaticanul

0

In articolul de saptamana trecuta am rezumat fragmente din prima parte a unui foarte important articol privind fenomenul OZN si civilizatiile extraterestre scris in 2001 de Monsignorul Corrado Balducci (1923-2008), membru al Curiei papale, timp de mai multi ani exorcistul-sef al Arhidiocezei de Roma si prieten personal al papei Ioan Paul al II-lea.

In aceasta prima parte, Balducci a inclus argumentele pentru faptul ca trebuie sa existe ceva real in spatele fenomenului, subliniind importanta marturiei umane in acest sens. In celelalte doua parti ale articolului sau, teologul italian examineaza posibilitatea ca alte planete sa fie locuite, evocand unele opinii importante in acest sens.

 Balducci considera ca ar trebui sa excludem ca ingerii folosesc nave spatiale, intrucat sunt fiinte spirituale, care pot fi oriunde doresc sa fie, iar in cazurile rare in care ei se arata, nu au dificultati sa-si asume o forma vizibila. Acest lucru ar fi valabil si pentru spiritele celor morti. Sfanta Fecioara, in putinele cazuri in care am putea lua in considerare ca a fost in contact cu persoane umane, alege moduri foarte diferite. In privinta diavolilor, acestia sunt conectati, in activitatea lor, la Dumnezeu si astfel sunt impiedicati sa-si exprime ura lor teribila si malefica in privinta oamenilor. Sfantul Augustin scria: „Daca diavolul ar putea sa faca ceva din initiativa sa, nicio singura fiinta vie nu ar ramane pe Pamant” (ML 37, 1246). Balducci evoca si pe Sfantul Buenaventura: „Cruzimea demonului este atat de mare, incat ne-ar inghiti in orice moment, daca nu ne-ar pazi protectia divina” (Diaeta salutis, Tit. 7 C.1, Verona 1748, p. 183).

Prin urmare, atunci cand vorbim despre extraterestri, trebuie sa ne gandim la fiinte ca noi, sau eventual si la alte tipuri de fiinte vii, care pot avea, asociat partii lor spirituale, un corp mai evoluat decat in cazul oamenilor. In ceea ce priveste aspectul teologic si biblic al acestei probleme, Balducci evoca trei consideratii:

1) Existenta altor planete locuite este ceva posibil. In Biblie nu se mentioneaza aceasta varianta dar ea nici nu este exclusa, deci ramane posibila, daca ne gandim ca atotputernicia si intelepciunea lui Dumnezeu nu au limite.

2) Mai mult, existenta altor planete locuite este chiar credibila. De fapt, e semnalata o mare diferenta intre ingeri, fiinte spirituale, si noi, cei compusi din spirit si materie, deci suflet si trup. Un suflet nu poate actiona daca nu foloseste trupul ca pe un instrument, ceea ce face ca patimile si viciile capitale sa influenteze sufletul, facand persoana umana atat de fragila si mai devotata raului decat binelui. Prin urmare, este credibil ca in aceasta distanta enorma intre noi si ingeri sa existe si fiinte care, au un corp mai perfect, deci sufletul lor este mai putin influentat de actiunile lor.

Un alt argument este luat din scopul creatiei, sau, daca vreti, din slava lui Dumnezeu, un concept pe care-l puteti gasi de mai multe ori in Biblie. De exemplu, Psalmul 18 incepe prin a spune: cerul canta slava lui Dumnezeu. Dar numai o persoana umana este in masura sa exprime o astfel de slava catre Dumnezeu, intr-un mod constient, intrucat are inteligenta si liber arbitru. Tocmai pentru aceasta, mai multi teologi spun ca nu este doar posibil, ci e chiar credibil, ca in spatiile indepartate si inaccesibile pentru oameni si instrumentele sale stiintifice, sa existe alte fiinte capabile sa cunoasca pe Dumnezeu ca pe Creatorul lor, si care il slavesc, considerand ca lumile lor reprezinta Creatia Lui.

Inteligente superioare credibile

Preotul jezuit Domenico Grasso, profesor de teologie la Universitatea Pontificala Gregoriana scria astfel: de ce toata perfectiunea pe care Dumnezeu a raspandit-o in Univers ar trebui sa fie tinuta ascunsa fara a-i canta slava lui Dumnezeu? Cine scrie o carte stiind ca aceasta nu va fi citita de nimeni, sau cine picteaza un tablou pentru a-l ascunde de ochii oricarui privitor?

3) Dincolo de a fi ceva posibil si credibil – continua Balducci – as considera existenta unor inteligente de pe planete ca pe ceva de dorit. Intr-un viitor, chiar daca foarte indepartat, acesti locuitori evoluati, superiori noua, ne-ar putea fi foarte utili, in special in calea noastra spirituala. De fapt, ei puteau chiar sa ne protejeze si sa ne ajute, inca de mult timp.

Daca exista cu adevarat fiinte inteligente pe alte planete, ar fi usor de inteles cum sa se concilieze existenta lor cu mantuirea infaptuita de Hristos. Asa cum spune Sf. Pavel (cf. Coloseni 1, 16-17), „pentru ca ‘ntru El au fost zidite toate, cele din ceruri si de pe pamant, cele vazute si cele nevazute, fie Tronuri, fie Domnii, fie Incepatorii, fie Stapanii. Toate pentru El si prin El s’au zidit si El este mai inainte decat toate, si toate ‘ntru El se tin impreuna”. Prin urmare, nu exista lumi, fara o trimitere la El. Deci Biblia ne poate asigura ca Hristos, ca Intrupare a Cuvantului, are o influenta totala asupra tuturor planetelor locuite posibile. „Caci in El a binevoit Tatal sa salasluiasca toata plinatatea, si prin El pe toate ‘ntru El sa le impace, fie cele de pe pamant, fie cele din ceruri, pace facand prin El, prin sangele crucii Sale” (Coloseni 1, 19-20). Si in liturghiile crestine, Hristos este amintit ca Regele Universului, subliniindu-se universalitatea imparatiei Sale. In privinta marturiilor in favoarea posibilitatii altor lumi locuite in Univers, Balducci citeaza cateva dintre multele declaratii interesante, facute atat de oameni de stiinta laici, cat si de teologi si slujitori ai lui Dumnezeu calificati pentru beatificare sau canonizare.

Astfel, marele om de stiinta francez Charles Richet (1850-1935), care a fost, printre altele, un materialist, scria: „Avem oare dreptul sa pretindem, doar pentru ca asa spun simturile noastre limitate si inteligenta noastra minata de greseli, ca omul este singura fiinta inteligenta in acest imens Cosmos?… Faptul ca exista si alte forte intelectuale, diferite de ale noastre, este nu doar posibil, dar chiar extrem de probabil. Este chiar sigur… Ar fi absurd sa se pretinda ca suntem singura inteligenta din natura… Existenta acestor fiinte nu poate fi dovedita, dar probabilitatea existentei lor este evidenta”. (Traité de Mčtapsychique, Paris 1922, pp. 787-788).

Lumi locuite din Univers

extraterestri1 Extratereștrii și Vaticanul

Balducci evoca si cinci teologi in favoarea afirmatiilor sale:

1. Cardinalul Nicolň Cusano (1401-1464), filosof si om de stiinta, care a spus: Noi nu suntem autorizati sa excludem existenta altor fiinte din stele, chiar daca acestea sunt complet diferite de noi.

2. Parintele iezuit si astronom Angelo Secchi (1818-1876) scria: Este absurd sa se pretinda ca lumile care ne inconjoara sunt doar deserturi, mari, nelocuite, si ca sensul Universului se afla doar in mica noastra planeta locuita.

3. Faimosul predicator dominican Jacques-Marie-Louis Monsabre (1827-1907) s-a referit la principiul „Natura nu face salturi” cand a sustinut ca exista si alte fiinte inteligente, intermediare intre oameni si ingeri.

4. Iezuitul Herbert Thurston scria: Cine poate pretinde ca nu exista in Universul lui Dumnezeu si alte fiinte inteligente in afara acestor trei categorii: ingeri, demoni si oameni? (Biserica si Spiritismul, Milano, 1937, p. 3).

5. Teologul german Giuseppe Pohle afirma: Ipoteza pluralitatii lumilor locuite este in totala concordanta cu slava Domnului. Dumnezeu a creat lumea pentru slava Sa, si aceasta slava nu este posibila fara fiinte inteligente, capabile sa admire creatia lui Dumnezeu.

Balducci adauga la aceste argumete afirmatiile a doua persoane pentru care in momentul scrierii articolului era in curs procesul de canonizare: Don Andrea Beltrami (1870-1897), care se ruga si pentru posibilii locuitori ai altor planete, si Padre Pio (beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea in 1999 si canonizat in 2002). Pentru Padre Pio este documentat si publicat oficial prin Ordinul Capucin urmatorul dialog: Intrebare: Parinte, unii sustin ca exista creaturi ale lui Dumnezeu si pe alte planete. Raspuns: Cum altfel? Crezi ca nu exista si ca atotputernicia lui Dumnezeu este limitata doar la aceasta mica planeta Pamant? Credeti ca nu exista si alte fiinte care iubesc pe Domnul? O alta intrebare: Parinte, cred ca Pamantul nu este nimic in comparatie cu alte planete si stele. Raspuns: Intocmai. Si noi pamantenii suntem, de asemenea, nimic. Domnul cu siguranta nu limiteaza slava Sa la acest micut Pamant. Pe alte planete exista alte fiinte, care nu au pacatuit si nu au cazut precum noi.

Exegetii articolului lui Balducci adauga si faptul ca, atunci cand Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat parohia St. Inocenzo, a fost intrebat de un copil daca exista extraterestri. Papa a raspuns „tine minte intotdeauna. Ei sunt copiii lui Dumnezeu, la fel cum suntem si noi”…

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și