Mozaic

Experimentul portofelului! Iată care sunt cei corecți oameni din lume. Românii se află la coada clasamentului

Cei de la Readers Digest au făcut un experiment. Au “pierdut” 192 de portofele în 16 orașe din lume. Câte 12 pentru fiecare oraș.

Toate conțineau 50 de dolari sau echivalent în moneda locală, nume, adresă, poză de familie și cărți de vizită! Apoi au așteptat să vadă câte o să fie returnate!

Experimentul s-a dorit a fi unul inedit. Concluzia este una stranie la prima vedere și chiar dacă am putea crede că oamenii cu cât sunt mai săraci cu atât au returnat banii mai puțin, lucrurile stau cu totul altfel.

Așadar, cele 12 portofele au fost plasate în următoarele orașe: Berlin, New York, Londra, Helsinki, Moscova, Varșovia, Budapesta, Amsterdam, Praga, București, Rio de Janeiro, Lisabona, Madrid, Zurich, Mumbai, Liubliana.

În topul celor mai corecți oameni, adică cei care au returnat cele mai multe portofele, se află locuitorii orașului Helsinki cu 11 portofele, urmați de cei din Mumbai cu 9 portofele.

Ce au în comun acești oameni? Nimic, în timp ce finlandezii sunt oameni cu un trai de viață extrem de ridicat, locuitorii din Mumbai sunt împărțiți în două pături sociale radical opuse: bogați și foarte săraci. Și atunci cum se explică comportamentul celor din urmă?

loading...

Pe locurile următoare se află cei din New Yok și Budapesta. Aceștia au returnat 8 din 12 portofele. Apoi urmează moscoviții și locuitorii orașului Amsterdam, cu 7 portofele.

Cu 6 portofele returnate sunt berlinezii și cei din Liubliana, iar londonezii au înapoiat doar 5 portofele. Spre surprinderea tuturor, bucureștenii au înapoiat 4 portofele, la fel ca și cei din Zurich și Rio de Janeiro, dar mai mult decât praghezii cu 3, madrilenii cu 2 și locuitorii din Lisabona cu doar 1 portofel returnat.

the wallet experiment - Experimentul portofelului! Iată care sunt cei corecți oameni din lume. Românii se află la coada clasamentului

Concluzia este una extrem de simplă, chiar dacă 50 de dolari nu au aceeași valoare în fiecare țară, totul depinde de cultura și educație. Probabil că popoarele nordice sunt mai corecte decât cele sudice și probabil că în Mumbai încă se aplică regula: nu îți însuși ceea ce nu îți aparține!

loading...
To Top