Descopera

Experiemnt incredibil! Large Hadron Collider caută o poartă către un univers cu cinci dimensiuni

O nouă teorie, care susține că un număr infinit de universuri sunt aliniate unele lângă altele, este testată la Large Hadron Collider.

Pornind de la această ipoteză, specialiștii de la Large Hadron Collider susțin că recent au descoperit că universurile bidimensionale, adică cu doar două dimensiuni, pot exista la distanțe microscopice de cel în care trăim noi și mai mult de atât, pot exista diverse căi de acces între ele.

Această teoria a fost numită „brane” (prescurtarea în engleză de la membrane, adică membrană) și oferă perspective noi asupra descoperii unor universuri cu mai multe dimensiuni. Această teorie se poate explica prin cea a corzilor, care susține că întreg universul și implicit toate celelalte universuri paralele au la bază numeroase corzi mici. Acestea sunt invizibile și emană materia care formează un întreg univers așa cum îl știm noi.

Fizicienii susțin că universurile în trei sau patru dimensiuni, adică unde se include și timpul, sunt ușor de perceput pentru creierul nostru, dar deja de la a cincea intervin problemele. Ideea este că energiile dintre aceste universuri aliniate sau alipite se poate scurge dintr-unul în altul prin așa numitele distorsiuni temporale sau chiar prin găurile negre.

Christophe Galfard, un fizician renumit de la CERN, care studiază aceste teorii împreună cu faimosul Stephen Hawking, susține că „universurile paralele pot fi de diferite dimensiuni și se pot îmbina unul cu celălalt și astfel pot funcționa precum corzile sau stringurile”.

Mai mult de atât, Galfard vrea să descopere ce șanse ar fi ca oamenii sau oricare alte ființe pot exista în universuri cu mai mult de patru dimensiuni. Bineînțeles că deocamdată este imposibilă această demonstrație, dar probabil că în viitor vom afla și acest aspect. Singura soluție pentru elucidarea misterului este înțelegerea și controlarea găurilor negre, despre care se crede cu tărie că sunt de fapt porțile care leagă universurile paralele între ele.

loading...

Experimentul care se desfășoară în prezent la CERN este detectarea particulelor existente în universurile cu mai mult de patru dimensiuni. Se speculează că fizicienii au descoperit existența universurilor cu nouă dimensiuni, dar încă nu o pot dovedi.

Large Hadron Collider - Experiemnt incredibil! Large Hadron Collider caută o poartă către un univers cu cinci dimensiuni

De exemplu, atunci când se vor descoperi particulele dintr-un univers cu cinci dimensiuni lucrurile vor deveni mult mai simple. Lisa Randall, profesor de fizica la Universitatea Harvard, susține că aceste particule sunt speciale și este posibil să existe sub alte forme decât cele cu care suntem obișnuiți.

Așadar, zilele acestea Large Hadron Collider este muncește pentru descoperirea primului univers în cinci dimensiuni, care va schimba definitiv perspectiva omului asupra fizicii, dar și asupra vieții.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top