Exoscheletul, tehnologia care oferă omului puteri supranaturale

Exoscheletul, tehnologia care oferă omului puteri supranaturale

Exoscheletul sau tehnologia care va oferi omului puteri supranaturale este în curs de dezvoltare. În jurul acestei tehnologii se nasc numeroase dezbateri etice, dacă exoscheletul ar trebui folosit și în ce condiții.

Ce este exoscheletul?

În mod natural, exoscheletul se întâlnește în special la nevertebrate. Acesta este un înveliș exterior, osos, care le va oferi oamenilor protecție, dar le va oferi puteri nemărginite.

Un exoschelet, după cum sugerează și numele, este un cadru extern care poate fi purtat pentru a susține corpul, fie pentru a ajuta o persoană să depășească limitele fizice și biologice.

Acționat de un sistem de motoare electrice, rama protectoare oferă o libertate infinită pentru corpul uman și îl scutește de la oboseală sau degradare.

Un proiect îndrăzneț

Laboratorul de Biomechatronica al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, cercetătorii dezvoltă un proiect măreț, care va schimba condiția fizică a omului. Este vorba despre un exoschelet, extrem de performant, care îi va oferi omului puteri supranaturale.

Aceste puteri supranaturale se referă la condiția sa fizică, care nu va mai fi limitată de obosirea corpului sau a mușchilor. Folosirea unui astfel de schelet exterior va însemna o capacitate mai mare de mișcare, de muncă și va prelungi considerabil durata de viață a corpului uman. Nu vom deveni nemuritori folosind un exoschelet, dar oamenii de știință, care lucrează la acest proiect, sunt de părere că toate capacitățile nostre fizice se vor îmbunătăți considerabil.

Loading...

Doctorul Tyler Clites, șeful echipei de specialiști, care dezvoltă acest proiect îndrăzneț, susține că se folosește o tehnică numită design neuro-încorporat. Mai pe scurt, exoscheletul va oferi posibilitatea prelungirii sistemului nervos și astfel, corpul uman va beneficia de un up-grade ș va deveni mult mai performant.

În centrul laboratorului se află o bandă de alergare echipată cu dispozitive care măsoară cantitatea de forță utilizată atunci când oamenii merg sau aleargă. Deasupra sunt camere de captare a mișcării care realizează exact modul în care oamenii își mișcă articulațiile și mușchii.

Datele îi ajută să proiecteze un sistem care să ajute oamenii să alerge sau să meargă mai repede sau mai eficient.

„Este un vis, pe care îl împărtășesc cu toată lumea. Un exoschelet cu care să alerg prin pădure cu 20 de kilometri pe oră toată ziua fără să obosesc”, a declarat Clites pentru BBC.

Etică versus utilitate

Profesorul Noel Sharkey, co-fondator al Fundației Robotics Responsible, este îngrijorat de ideea tehnologiei care permite oamenilor să lucreze mai mult timp.

„Ai putea avea exoscheleți pe șantiere care ar ajuta oamenii să nu se obosească fizic, dar munca continuă i-ar putea face pe oameni să obosească mental și nu avem cum să oprim acest lucru”, susține Sharkey.

De asemenea, există posibilitatea ca această tehnologie să nu fie folosită în scopuri etice și să ajungă pe mâna cui nu trebuie. Atunci numeroase lucruri groaznice se pot întâmpla, de la soldați care pot lupta fără să obosească și până la oameni care vor fi exploatați zi și noapte.

Cu toate acestea, tehnologia exoscheletului este una promițătoare, care va oferi omului omului noi perspective.

loading...

Related posts