The news is by your side.

Există viață pe Titan? Specialiștii au descoperit că forme de viață „respiră” cianuri pe satelitului lui Satun

1

Există viață pe Titan, satelitul lui Saturn? Aceasta este întrebarea la care, specialiștii NASA, încearcă să ofere un răspuns. Ultima descoperire, indică prezența cianurii de vinil în atmosfera acestui satelit și din acest motiv nu este exclusă posibilitatea să existe viață.

O descoperire monumentală în atmosfera lui Titan

Oamenii de știință din cadrul NASA au anunțat că au făcut o descoperire monumentală. Atmosfera satelitului lui Saturn, Titan, conține cianură de vinil. Descoperirea a fost posibilă datorită sondei spațiale Cassini, care orbitează planeta Saturn. Pentru a se confirma această descoperire, oamenii de știință au folosit telescopul infortermic  Atacama Large Millimeter, cu care au cercetat minuțios atmosfera lui Titan.

Maureen Palmer, specialistul NASA, care a realizat acest proiect, și care a elaborat o lucrare științifică cu rezultatele obținute, susține că cianura de vinil se găsește la atitudini mai mari de 200 de kilometri, chiar deasupra polului sudic al satelitului.

Există viață pe Titan sau nu?

La prima vedere răspunsul ar fi nu, dar cu toate acestea cianura de vinil indică existența unor forme de viață primare pe Titan.

Aici, pe Pământ, membranele celulare sunt compuse din fosfolipide: lanțuri moleculare cu capete de fosfor-oxigen și cozi de lanţ de carbon care se unesc pentru a forma o membrană flexibilă în apă. Pe Titan nu există oxigen și atunci acest tip de viață ar trebui să fie unul alternativ, adică să fie formate din fosfor și un alt element. Dacă ele ar putea să existe așa, atunci devine o certitudine că pe Titan există forme de viață primare.

„Dacă membranele pot fi făcute într-un laborator cu o simulare a condițiilor de ocean ale lui Titan, atunci am putea fi optimiști cu privire la viața de pe Titan„, susține Palmer.

Cu toate acestea, specialiștii susțin că Titan nu este un satelit ca oricare altul, ci mai degrabă un laborator chimic, unde diversele combinații se pot studia.

Despre Titan

Titan este al șaselea satelit sferoidal al planetei Saturn. Adesea descris ca o planetă-satelit, Titan are un diametru cu aproximativ 50% mai mare decât al Lunii, satelitul Pământului, și este cu 80% mai masiv.ESA-Titan-Saturn Există viață pe Titan? Specialiștii au descoperit că forme de viață "respiră" cianuri pe satelitului lui Satun

Titan este format în principal din apă înghețată și rocă. La fel ca și în cazul planetei Venus înainte de era spațială, atmosfera densă și opacă a împiedicat studiul suprafeței lui Titan.

Atmosfera lui Titan este compusă în mare parte din azot sub formă gazoasă; alte componente minore ducând la formarea de nori de metan și etan și de smog organic bogat în azot. Schimbările climatice, inclusiv vânt și ploaie, creează caracteristici similare cu cele de la suprafața Pământului, cum ar fi dune de nisip, râuri, lacuri, mări (probabil din metan și etan lichid) și delte, și este dominat de tipare meteorologice sezoniere similare celor de pe Pământ.

Cu lichidele sale (atât de suprafață cât și subterane) și atmosfera robustă de azot, ciclul metanului de pe Titan este considerat a fi asemănător cu ciclul apei de pe Pământ, dar la o temperatură mult mai mică.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și