Evul Mediu, lucruri incredibile și misterioase despre perioada întunecată a omenirii

Evul Mediu, lucruri incredibile și misterioase despre perioada întunecată a omenirii

Evul Mediu este o perioadă controversată din istoria omenirii. Depinzând de continent, Evul Mediu a debutat în anii 200-600, și s-a încheiat în 1500-1700. Această perioadă se caracterizează prin căderea marilor imperii, precum cel roman, dar și crearea celor trei mari religii : Creștinismul, Islamul și Budismul. În Evul Mediu s-au petrecut numeroase lucruri și întâmplări bizare, care i-au împins pe istorici să catalogheze această perioadă precum una de întuneric profund.

Lucruri bizare și fascinante care s-au petrecut în Evul Mediu


#1. Europa secolului al XIV- lea era la marginea colapsului. Oamenii nu aveau de muncă, iar dezechilibrul economic nu se putea remedia. Ca din senin a apărut ciuma, care a răpus milioane de oameni. Din punct de vedere economic și social, această boală a echilibrat balanța.

#2. Evreii sunt considerați iubitori de bani. Această sintagmă s-a născut în Evul Mediu, pentru că creștinilor le era interzis să dea bani cu împrumut. Evreii erau liberi s-o facă.

#3. În Evul Mediu oamenii aveau un program de somn diferit. Ei dormeau noaptea din două bucăți. Prima bucată era cuprinsă între orele 20.00 și 02.00, iar cea de-a doua între 4.00 și 6.00 sau 7.00. Aceasta era o regulă generală, respectată de toți locuitorii Europei.

#4. Mansa Musa, conducătorul Imperiului Mali din secolul al XIV-lea a fost unul dintre cei mai bogați oameni din lume. În pelerinajul său spre Mecca a renunțat la cantități enorme de aur, pe care le-a lăsat prin orașele pe care le vizita. Astfel, în orașe precum Cairo, Medina și Mecca aurul s-a ieftinit atât de mult încât ajunsese la prețul unui metal obișnuit. Aici vorbim despre tone de aur.

#5. În timpul Ciumei Negre, comunitatea evreiască a fost ferită de această maladie. Nu se știe exact care a fost motivul, dar se crede că practicile religioase ale evreilor aveau la bază ideea de igienă. Probabil că din acest motiv foarte puțini evrei s-au îmbolnăvit de ciumă.

#6. Criminali din Irlanda medievală nu erau arestați, ci erau oferiți familiei victimei drept sclavi. Familia victimei putea să decidă dacă să-i pună la muncă sau să-i ucidă!

#7. Armata scoțiană a încercat să profite de perioada ciumei și a invadat Anglia. Mare greșeală, pentru că scoțienii s-au îmbolnăvit și armata s-a întors acasă cu ciudata maladie.

#8. Filosoful medieval arab Al-Ma’arri a scris o lucrare prin care susținea că marile religii ale planetei au la bază vechi fabule și povești prin care se controlau masele sau oamenii în cele mai vechi timpuri.

#9. Oamenii din Evul Mediu acceptau ideea că Pământul este sferic. Conceptul de pământ plat asociat cu Evul Mediu este unul relativ fals.

#10. Una dintrecurele” sugerate pentru Ciuma Bubonică în timpul Evului Mediu a fost să prăvălească un borcan și să-l miroasă.

Alte curiozități despre Evul Mediu


#11. În secolul al XV-lea, regele James al IV-lea a realizat un experiment ciudat. El a trimis pe o insulă pustie o femeie mută cu doi copii, pentru a vedea în ce limbă vor vorbi copiii. Rezultatul experimentului este necunoscut.

#12. Khalid bin al-Waleed, un general al armatei, din secolul al VII-lea, a înghițit otravă în fața inamicilor pentru a le demonstra că este imposibil de ucis. Inamicii s-au predat, fără să știe că Khalid bin al-Waleed avea rezistență la orice tip de otravă încă din copilărie.

#13. În 2014, arheologii din Bulgaria au descoperit un mormânt al unuivampir” din XIII-lea. În Evul Mediu, vampirii reprezentau o amenințare pentru populația din Europa.

#14. Papa Joan a fost de sex feminin. Și-a ascuns atât de bine trăsăturile feminine, încât nimeni nu știa că este femeie. Toți au crezut că este bărbat.

#15. Sfântul Arnold de Soissons este sfântul berii. Acesta a salvat mulți oameni de ciumă pentru că i-a îndemnat să bea bere și nu apă.

#16. Papa Gregory al IX-lea a considerat pisicile ca fiindîncarnarea lui Satan”. În perioada sa, toate pisicile trebuiau ucise.

#17. În vremurile medievale, animalele erau supuse legilor generale. În 1457, o scroafă și șase purcei au fost acuzați de moartea unui copil. Porcii au fost condamnați și apoi uciși.

#18. În Anglia medievală toți copiii erau bătuți în ziua de 28 decembrie. Această tradiția avea menirea să le reamintească oamenilor de cruzimea regelui Irod.

Evul Mediu

#19.  În secolul al X-lea a trăit un poet sirian numit Al-Ma’arri. Acesta este recunoscut pentru teoriile sale care critică islamismul. În 2013, un grup de musulmani au decapitat statuia acestuia.

#20. Theophrastus Phillipus Auroleus Bombastus von Hohenheim a fost un medic din secolul al XV-lea, care a elaborat o lucrare științifică prin care a demonstrat că toate alimentele de pe această planetă sunt otrăvitoare. Singurul lucru care face diferența este doza în care sunt consumate. El este considerat părintele toxicologiei.

Loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)