Istorie

Evreii acuzati ca au adus Moartea Neagra in Europa

Moartea Neagră a fost o erupție virulentă a unei epidemii ce se producea periodic în Euroasia, ştergând de pe fața pământului viețile a milioane de oameni. La fel ca Ciuma lui Iustinian, Moartea Neagră era transmisă prin puricii purtați de șobolani. Din cauză că șobolanii călătoreau cu încărcăturile pe vase și trenuri, fapt pentru care boala s-a răspândit rapid pe cele două continente.

În 1347, Moartea Neagră a ajuns în Cipru De acolo a călători în Livorno, câteva luni mai târziu ajungând până în Paris, pentru ca în luna august să-și facă prezența în Anglia.

Doctorul francez Guy de Chauliac scria despre această boală:

Epidemia venea în două forme. Cea dintâi dura două luni, manifestându-se prin febră intermitentă însoțită de scuipare de sânge, în care oamenii mureau după 3 zile. Cea de-a doua formă se manifesta prin febră mare, abcese și bube în general în zona axilelor și cea inghinală. Oamenii mureau după cinci zile. Boala era atât de contagioasă încât nimeni nu putea să vadă un purice fără să ia boala. Tatăl nu își vizita fiul și nici fiul tatăl. Mila era moartă, iar speranța abandonată.

Nu exista niciun tratament pentru Moartea Neagră, singurul remediu era lăsarea de sânge care de fapt nu era un tratament ci doar grăbea moartea. Din disperare oamenii căutau ţapi ispășitori pentru Moartea Neagră. Inițial s-a dat vina pe evrei, cum că ei infestaseră în mod deliberat întreaga Europă cu cu acest virus ucigător. Pe unde erau prinși evreii erau fie închis sau chiar uciși cu sânge rece. De exemplu, la Strasbourg au fost ucişi peste 2000 de evrei în toată perioada când boala era activă.

moartea neagra - Evreii acuzati ca au adus Moartea Neagra in Europa

Papa Clement al VI-lea a emis două acte prin care susținea că evreii nu au nicio vină pentru această boală, dar nici aşa ură îndreptată spre evrei nu s-a mai domolit. Mii de evrei au început să părăsească Europa, îndreptându-se spre Rusia.

loading...

An de an mii de oameni mureau și nimeni nu putea face nimic. Atunci când boala s-a sfârșit jumătate din populația Europei murise. În locurile izolate a fost chiar și mai rău, aproape două treimi din populație dispăruse. Foarte multe sate din Anglia au rămas fără niciun locuitor și astfel au fost abandonate. Această boală a avut consecinţe majore asupra economiei, o penurie a forței de muncă a intervenit. Se preconizează că Anglia înaintea bolii avea peste 5 milioane de locuitori și a rămas doar cu 2 milioane de locuitori după încheierea Morții Negre.

Situația bolii i-a obligat pe combatanții în Războiul de 100 de ani să încheie un armistițiu pentru că nu mai aveau soldați pe care să-i trimită pe front. O armată scoțiană a invadat Anglia, dar imediat soldații au luat boala și au reușit s-o ducă cu ei înapoi în Scoția.

Moartea Neagră a avut mai multe episoade în care s-a manifestat, dar niciodată nu s-a mai repetat episodul din 1347. Boala a fost o adevărată calamitate pentru întrega Europa, unde milioane de oameni au fost răpuși. Moartea Neagră este considerată un adevărat dezastru demografic și economic.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top