The news is by your side.

Evolutie tehnologica: ADN-ul poate aduce la viata calculatoarele

0

Tranzistorul este un dispozitiv electronic din categoria semiconductoarelor care are cel puțin trei terminale, care fac legătura la regiuni diferite ale cristalului semiconductor. Este folosit mai ales pentru a amplifica și a comuta semnale electronice și putere electrică. Cu ajutorul acestui dispozitiv a fost revoluționată lumea electronicelor, dar și a calculatoarelor.

Oamenii de știință, din dorința de a face următorul pas logic atunci când vine vorba despre evoluția sistemelor de calcul, susțin că sunt gata să pună în linia de producție transcriptorul. Se poate spune că acesta este urmașul tranzistorului, care nu mai controlează fluxul de electroni, ci fluxul de enzime generat de ADN-ul implementat. Așadar, transcriptorul va da viață calculatoarelor și tuturor electronicelor în care va fi implementat.

Transcriptorul este componenta cheie din spatele amplificării genetice, sau aducerii computerelor la viață„, a declarat Jerome Bonnet, a bioinginer la Universitatea Stanford, Statele Unite ale Americii.

În sine, aceste dispozitive nu reprezintă un calculator, dar ele permit efectuarea operațiilor logice pe care le va face un computer care va fi capabil să gândească singur.

Pentru a face un transcriptor, cercetătorii au prelevat enzime din proteine naturale și le-au folosit pentru a controla ARN-ul într-o celulă de ADN. Acest proces a fost introdus într-un transcriptor, care astfel a fost capabil să realizeze operații logice care efectuează calcule bazându-se pe logică logică booleană.

calculatoare Evolutie tehnologica: ADN-ul poate aduce la viata calculatoarele

Algebra booleană, numită și Logica booleană, este numită așa după matematicianul englez George Boole. Ea are la bază operații care se efectuează cu ajutorul variabilelor cărora li se atribuie valoarea de adevărat sau fals (0 și 1).

Funcția principală a transcriptorului va fi aceea de a amplifica semnalele, la fel cum un tranzistor amplifică undele radio, transcriptorul va amplifica o schimbare foarte mică în producerea unei enzime pentru a produce schimbări foarte mari în producerea unei proteine. Amplificarea semnalelor va permite transportarea sa pe distanțe mult mai mari și astfel primul calculator biologic va fi pus în funcțiune.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și