Evanghelia lui Iuda: „Iuda ascultă glasul divin care îi spune că trebuie să-l trădeze pe Iisus”

Evanghelia lui Iuda a fost descoperită și aruncă într-o lumină nouă tabloul trădării și crucificarea lui Iisus. Această evanghelie este de fapt un mic codex, relatat sub o altă lumină, în care Iuda Iscarioteanul relatează versiunea sa asupra momentul cel mai important al creștinătății.

Evanghelia lui Iuda, o nouă perspectivă?


Una dintre cele mai controversate evanghelii este cea a lui Iuda. În viziunea Bisericii, există doar patru evanghelii care au fost canonizate sau acceptate (Marcu, Matei, Luca si Ioan). Celelalte 30 au fost declarate inacceptabile pentru că nu relatează adevărul așa cum a fost el. Dar cine poate cunoaște adevărul și cine este în măsură să catalogheze o evanghelie bună sau nu?

Evanghelia lui Iuda este una dintre evangheliile respinse cu desăvârșire de Biserică. Aceasta a fost descoperită de o echipă de specialiști și a fost trimisă la un centru specializat din Elveția pentru a fi studiată. Cartea conține 30 de pagini și conform specialiștilor este incompletă. Punctul forte, ca și în cazul celorlalte 29 de evanghelii respinse, este că prezintă întâmplările trădării și crucificării lui Iisus dintr-o altă perspectivă, perspectiva lui Iuda.

Evanghelia este semnată de Iuda Iscarioteanul și a fost scrisă din perspectiva sa, Până acum au fost descifrate doar câteva fragmente, în mare parte de profesorul american Charles W. Hedrick.În ultima parte a manuscrisului, remarca acesta, Iuda pare să asculte glasul lui Dumnezeu care-i spune să-l trădeze pe Iisus. E o nouă versiune din care nu ştim cine era Iuda în realitate ci doar cum îl vedeau cei care au scris această evanghelie în care Iuda apare ca un erou”.

Informaţiile despre acest codex sunt puţine. El se afla în Elveţia, la îndemâna unor universitari care îl studiază fără a face comunicări, conform cerinţelor Fundaţiei Maecenas care deţine manuscrisul.Evanghelia după Iuda” e o povestire scrisă sub forma unei mărturii aşa-zis directe a unui apostol despre faptele lui Iisus.

Loading...

Evanghelia lui Iuda, controverse


Un prim punct controversat se referă la autorul acestei evanghelii. Chiar dacă este semnată de Iuda, acest fapt poate să nu fie unul real. Specialiștii susțin că această evanghelie poartă pecetea negativă încă din secolul al II-lea, când un episcop din Lyon, pe nume Irénée din secolul al II-lea, i-a denunţat caracterul eretic, contestând faptul că Iuda ar fi cunoscut Adevărul îndeplinindmisterul” trădării şi, prin acest act, ar fi bulversat ordinea Pământului şi a Cerului.

Pornind de la acest aspect, Biserica a pus în seama gnosticilor evangheliile pe care le-a respins, inclusiv și pe aceasta. Gnosticii erau huliți de Biserică pentru că aceștia făceau parte din cercuri inițiatice, care se supuneau lui Malin.

Gnosticismul dispreţuia evreii şi dumnezeul lor Yahve,Demiurgul” sauCreatorul„, evreii fiind, în concepţia lor, responsabili de toate imperfecţiunile şi blestemele care apăsau lumea. O atitudine pe care Biserica a înfierat-o începând cu secolul IV. Ideile gnosticilor au supravieţuit sub diverse forme, precum maniheismul, ocultismul etc.

Acreditând gândirea episcopului Irénée din Lyon,Evanghelia după Iuda” ar fi opera principală a unei secte gnostice, cea a cainiţilor. Instalaţi în Egipt şi în Levant, aceştia se considerau urmaşii lui Cain.

Adevărul suprem deținut de Iuda


Așa cum susținea și episcopul francez Irénée, încă din secolul al II-lea, așa susține și textul din această evanghelie cum că Iuda era singurul inițial dintre cei 12 apostoli. Gnosticii au confirmat faptul că Iuda a fost pregătit cu mult timp înainte ca răstignirea lui Iisus să se petreacă, pentru ceea ce va urma.

evanghelia lui iuda

În acest fel, Iuda ar fi fost singurul care deținea informația capitală despre destinul său și misiunea sa. El ar fi fost informat de glasul divin că trebuie să joace un rol esențial în răstignirea lui Iisus și răscumpărarea păcatelor umanității.

Din acest motiv, gnosticii îl considerau un erou pe Iuda și nu un trădător, așa cum îl consideră Biserica. Adevărul, însă, nu poate fi scos la iveală, pentru că este vorba despre perspective diferite în ceea ce a fost tabloul trădării și răstignirii lui Iisus.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...