Mistere

Descopera

Evanghelia lui Iuda arunca in aer povestile biblice

2views

Un document considerat de Biserică gnostic continuă să stârnească și în prezent diverse opinii în rândul specialiștilor. Descoperit prin anii anii ‘70 ai secolului trecut, în El Minya, Egipt, documentul scris în limba coptă, poartă numele de Evanghelia lui Iuda. Pentru că veridicitatea sa a fost contestată cu vehemență de Biserică, oamenii de știință au întreprins mai multe studii cu privire la autenticitatea sa.

Prima opinie care a fost emisă de cercetători se referă la faptul că papirusul pe care au fost scrise informațiile şocante, care bulversează lumea creștină, datează de undeva din secolul al treilea al erei noastre. Oamenii de ştiinţă s-au folosit de un studiu despre manuscrisele egiptene de la Muzeul Luvru pentru a verifica cerneala. De asemenea, un alt argument pentru certificarea veridicității Evangheliei lui Iuda este faptul că cerneala nu s-a scurs în crăpăturile papirusului. Acest fapt confirmă că textul a fost scris înainte ca papirusul să se usuce.

Chiar dacă aceste argumente sunt mai mult decât reale,au existat voci care infirmau autenticitatea Evangheliei lui Iuda pentru că textul a fost scris cu două tipuri de cerneală, una specifică Egiptului antic și o alta bizară. Aceasta conține mai mult fier și mai puțin sulf decât orice altă cerneală din acea perioadă. Specialiștii au reușit încă o dată să demonstreze că cerneala bizară provenea din Egiptul antic luând prin comparație anumite certificate de căsătorie și contracte încheiate în anul 280 d. Hr. Cernelurile folosite erau similare cu cea care compunea textul Evangheliei lui Iuda, ceea ce demonstrează încă o dată veridicitatea documentului.

De ce contestă lumea creștină Evanghelia lui Iuda?

Povestea a început în 1996, când teologul menonit William Klassen, profesor laL’Ecole Biblique de Jerusalem”, publică o lucrare bazată pe Evanghelia lui Iuda. Această teză șochează nu doar lumea creștină, ci și întreaga opinie publică pentru că dă peste cap tot ceea ce este scris în Biblie cu privire la Iuda. Acesta din urmă este de fapt prietenul lui Iisus și nu trădătorul, așa cum este menționat în Biblie.

Loading...

iuda

Iuda nu l-a trădat pe Iisus autorităților pentru 30 de galbeni, ci l-a predat. Această predare a fost efectuată cu consimțământul lui Iisus, care a urmărit o confruntare directă cu adversarul său. Spera ca prin această confruntare să-i facă pe romani să-și schimbe percepția asupra vieții și să se cretinizeze imediat.

Când Iuda i-a amintit lui Iisus ca sfatul său a fost întotdeauna acela de a-l mustra pe păcătos în mod direct, Iisus ar fi putut să spună că nu apăruse ocazia pentru a-l confrunta direct pe marele preot. Poate că, ajunşi aici, Iuda s-a oferit să aranjeze aşa ceva, în speranţa ca procesul de mustrare va funcţiona. Bineînțeles că spre surprinderea tuturor planul secret al lui Iisus nu a funcționat și a ajuns pe cruce, unde spiritul i-a fost eliberat de trup. După această experiență șocantă, Iuda și-a urmat maestrul și a ales să se spânzure.

Aceasta este povestea reală și nu cea descrisă în Biblie, fapt pentru care Evanghelia lui Iuda este contestată cu vehemență de lumea creștină.

loading...