EVA PERON, NELINIȘTEA DINCOLO DE MOARTE

EVA PERON, NELINIȘTEA DINCOLO DE MOARTE

Postul britanic de televiziune britanic BBC a difuzat un documentar despre odiseea trupului Evei Peron, prima doamnă din istoria Argentinei. Odiseea a durat timp de 20 de ani.

În anul 1974, Domingo Tellechea a fost însărcinat să pregătească trupul Evei Peron pentru a fi expus publicului. El a fost contactat de Oscar Ivanissevici, fost medic personal al Evei Peron, care l-a implicat în restaurarea trupului Evei Peron.

Odiseea începe în anul 1955, atunci când în urma unei lovituri de stat, Juan Peron, soțul Evei, este înlăturat de la putere. Pentru a șterge complet urmele peronismului, militarii au ridicat trupul Evei Peron și l-au ascuns. O vreme a stat într-un camion, după care a fost transportat la sediul Serviciilor Militare.

Oriunde era depus trupul, apăreau flori și lumânări. Trebuia luată o decizie pe termen lung. În anul 1957, cu ajutorul Vaticanului, trupul este transportat la Milano și înhumat sub un nume fals. Între timp, în Argentina, Eva Peron se transformase într-un simbol al rezistenței.

În anul 1970, un grup de gherilă peronist îl asasinează pe președintele Argentinei, Pedro Eugenio Aramburu, cel care decisese mutarea trupului Evei Peron la Milano.

După ce peroniștii au preluat puterea, s-a decis ca trupul să fie încredințat lui Juan Peron, fostul soț al Evei, care trăia la Madrid. Trupul a ajuns la reședința din Madrid, unde Juan Peron trăia alături de cea de a treia soție, Isabel. Trupul era lovit, iar o parte dintr-un deget lipsea.

Loading...

În anul 1973, Juan Peron revine în Argentina unde este reales președinte, iar soția sa, Isabel, vice-președinte.

Peron moare un an mai târziu, iar soția sa preia funcția de președinte. Aceasta dispune repatrierea trupului în Argentina.

eva peron

După ce trupul a fost restaurat, a fost expus lângă sicriul soțului ei. Sute de mii de argentinieni au venit să-și ia adio de la eroina lor.

Trupul Evei Peron a fost înhumat într-o criptă aflată la 5 metri adâncime, un adevărat buncăr, astfel încât nimeni să nu-i mai deranjeze somnul de veci.

loading...

Related posts