Conspiratii

Europa priveste neputincioasa marea Rusie

Boris Nemțov a fost omorât prin împușcare, patru gloanțe în spate, în plin centru al Moscovei, chiar lângă Kremlin. Avea 55 de ani, reprezenta generația tânără din politica rusească și în campania din 2011-2012, a fost criticul principal al lui Putin.

Cu câteva luni înainte să moară, a dat un interviu pentru New York Times, unde a reprodus o discuție pe care a avut-o cu mama lui. Mama lui era speriată că Putin îl va ucide și l-a rugat să se retragă din politică. Nemțov era fizician și în 1990 a fost ales membru în Sovietul Suprem. Cel care i-a făcut intrarea în politica înaltă a fost Boris Elțin, care a văzut în el o mare speranță a politicii rusești.

Relația armonioasă a durat până în 1998, când Elțin decide să-l numească pe Putin șef la FSB, fostul KGB. Putin și-a jucat foarte bine cartea și Nemțov pierde teren în fața lui Elțin. La o săptămână de la asasinat, cinci persoane de origine cecenă au fost arestate. Autoritățile ruse susțin că doi dintre ei și-au recunoscut implicarea în asasinat.
Autoritățile ruse duc asasinatul pe o pistă islamistă. Cei doi ceceni spun că l-au omorât pe Nemțov pentru că acesta nu respecta islamul.

Zaour Dadaiev este unul dintre presupușii criminali. Este polițist și a luptat în armata cecenă contra insurgenților islamici din Cecenia. În anul 2010 a fost decorat de Putin cu Medalia de Merit. E cel puțin ciudat!
Jurnaliștii de la France 24 susțin că Putin vrea să ducă ancheta pe două piste, care s-ar putea să fie false, dar pe placul Kremlinului. Prima pistă este cea islamistă. Nemțov a fost asasinat pentru că a susținut ziariștii de la Charlie Hebdo.
A doua pistă este aceea că a fost asasinat de reprezentanți ai extremei drepte, pentru că aceștia erau nemulțumiți că Nemțov i-a apărat pe ucraineni, în războiul cu rebelii ruși.

Mulți dintre opozanții lui Putin s-au retras în străinătate. Garry Kasparov, celebrul sportiv, a obținut în 2014 naționalitatea croată. Alexander Litvinenko, fost angajat al KGB, a murit la Londra, otrăvit cu polonium 210. În martie 2013, miliardarul Boris Berezovski a fost găsit mort în reşedinţa sa din Londra. Jurnalista Anna Politkovskaia a fost asasinată în 2006. Era scriitoare și un jurnalist vehement la adresa politicii duse de Putin.

În cazul Politkovskaia, autoritățile de la Kremlin au susținut că autorii asasinatului au fost trei frați ceceni. Aceștia au fost arestați, dar nu s-a aflat nici până acum cine a comandat asasinatul.

Este important cine este criminalul și acesta trebuie să plătească conform legii, dar anchetele nu reușesc să ajungă dincolo de executanți, la cei care comandă crimele. Apropiații lui Nemțov nu cred în pista islamică, susținând că el nu a fost niciodată împotriva islamiștilor. Fiica lui Nemțov, Janna, într-un interviu acordat CNN a declarat că reprezentanții opoziției au frică să mai iasă în public și moartea tatălui său este un asasinat politic. Tânăra cu care se plimba Nemțov în noaptea crimei, speriată de amenințările primite, s-a retras în Ucraina, unde are protecția autorităților.

URSS 1980 - Europa priveste neputincioasa marea Rusie

Hazard sau nu, în ziua în care a fost înmormântat Nemțov, la Kremlin, Putin i-a decorat pe Ramzan Kadyrov, șef cecen care a luptat în armata cecenă și pe Andrei Lougovoi, principalul suspect în moartea lui Alexander Litvinenko. Marea Britanie încearcă extrădarea lui din Rusia, pentru a fi anchetat. Rusia nu dă semne că l-ar expulza.
Deocamdată el este ocupat la Kremlin cu premierea.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top