Este celibatul necesar pentru atingerea iluminarii?

Este celibatul necesar pentru atingerea iluminarii?

De cele mai multe ori celibatul a fost considerat principala cale spre iluminare. După modelul urmat de Buddha, dar și de mulți alți călugări care din dorința de detașare totală au renunțat la o consoartă în speranţa de a atinge punctul culminant în evoluția spirituală, celibatul este considerat ca fiind necesar în abruptul drum al spiritualității.

Atunci când Dalai Lama a fost întrebat despre celibat în contextul evoluției spirituale, sau chiar atingerea iluminării a oferit un răspuns fantastic.

Întrebare: – Este celibatul necesar pentru a atinge iluminarea?

Răspuns: – Cred că, în general, nu. Atunci aţi putea întreba de ce Buddha însuşi, în cele din urmă, a devenit călugăr. Cred, din punct de vedere alVinya Sutra”, că scopul principal al celibatului este de a încerca să se reducă dorinţa şi ataşamentul.

buddha

Din punct de vedere al Tantrayana, în special în aspectul elevat al Yogăi Tantrayana, energia,secreţiile”, sau desfătarea sexuală reprezintă sursa de energie utilizată pentru a dizolva nivelul grosier de conştiinţă sau nivelul grosier de energie. Prin intermediul experimentării acestei încântări deosebite este posibil că nivelul grosier să fie dizolvat în cele din urmă. Astfel secreţiile sunt cheia pentru desfătarea sexuală.

Loading...

În Budismul Tibetan, mai ales dacă dvs. observaţi iconografia zeităţilor şi a consoartelor lor, veţi putea vedea o mulţime de simboluri explicit sexuale care creează adesea o impresie greşită. De fapt, în acest caz, organul sexual este folosit, dar mişcarea de energie care apare este, în cele din urmă, complet controlată.

Energia niciodată nu trebuie pierdută. Această energie trebuie să fie controlată şi în cele din urmă redirecţionată în alte părţi ale corpului. Necesar pentru practicantul Tantra este să dezvolte abilitatea de a utiliza facultăţile proprii de desfătare şi experienţă extatică care sunt special generate prin fluxul de lichide regenerative în interiorul propriilor canale de energie. Este crucial să avem capacitatea de a ne proteja de eroarea ejaculării. Acesta nu este pur şi simplu un act de sexualitate obişnuit.

Şi aici vedem că există un fel de legătură specială cu celibatul. Mai ales în practica deKalachakra Tantra”, acest precept de a te proteja împotriva pierderii energiei este considerat foarte important. Literatura de specialitate Kalachakra menţionează trei tipuri de experienţe desfătătoare.

– Una este experienţa indusă de fluxul de energie
-o alta este experienţa desfătării constante
-şi altă experienţă este desfătarea variabilă

Pentru mine, atunci când Buddha a depus jurământul de celibat, la acel nivel nu a explicat motivele care au fost în spatele acestei reguli sau discipline. Explicaţia completă vine atunci când cunoaştem sistemul Tantrayana. Poate că aceasta răspunde la întrebarea dvs. Deci, eu cred că răspunsul este atât Dă cât şi Nu!

Extras şi tradus din carteaPuterea compasiunii” (The Power of Compassion)

loading...

Related posts