Esperanto, o limba care s-a dorit a fi universala

Nevoia de a avea o singură limbă în toată lumea l-a împins pe filologul polonez Lazarus Zamenhof să inventeze o limbă nouă. Limba a fost pusă la punct în 1887 și a fost numită esperanto. Principiul acestei limbi universale se baza pe ideea că rădăcinile cuvintelor au fost extrase din toate limbile lumii, din dorința de a aduce pacea eternă pe tot globul.

Ideea la bază părea bună și de-a lungul timpului a reușit să adune din ce în ce mai mulți adepți pentru că se vehicula și ideea introducerii unei monede unice numită ECU (Unitatea Monetară Europeană). Pentru că în trecutul o veche monedă franceză s-a numit ecu, germanii s-au opus cu vehemență acestei măsuri monetare.

Revenind la limba universală esperanto trebuie să menționăm că nu a fost singura limbă care s-a dorit a fi implementată în întrega lume. În 1907, Louis Couturat și Louis de Beaufront au publicat o nouă versiune a limbii esperanto, care a ajuns a fi cunoscută sub numele de ido. Tot în același an, un comitet internațional a ajuns la concluzia că cea mai potrivită limbă pentru a fi introdusă în toate țările ca limbă universală era ido. Deja, în mod ironic, se făceau publice mai mult sau mai puțin afinitățile și patriotismele.

esperanto

Bineînţeles că niciodată nu a fost introdusă o limbă artificială ca fiind universală, chiar dacă între anii 1907 și 1950 au fost propuse numeroase scheme alternative ale limbii esperanto, dar niciodată nu s-a ajuns la un consens. Inițial vorbitorii limbii esperanto, în număr de aproximativ un milion, au avut senzația că limba lor va fi aleasă, dar nu a fost să fie așa. Un fapt pentru care limba esperanto era evitată s-a datorat setului de reguli foarte complicate ale gramaticii, ceea ce o făceau foarte greu de învăţat. O altă problemă a fost lipsa literaturii scrise în această limbă, dar probabil că se putea traduce orice carte dacă se dorea cu adevărat.

În prezent limba esperanto a devenit istorie și nimeni nu mai prezintă niciun pic de interes pentru că engleza este limba de circulație universală.

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)