Take a fresh look at your lifestyle.

Esecul unui maresal nazist

0

Una dintre marile personalitati ale Germaniei naziste care au activat clandestin împotriva lui Hitler si a regimului sau a fost amiralul german Wilhelm Franz Canaris (1887-1945), initial un sustinator al führerului. fapt pentru care a fost judecat de Curtea martiala si executat în conditii umilitoare, în lagarul de concentrare Flösenburg, la 9 aprilie 1945.

Adversar al lui Hitler

 Lupta amiralului Canaris (nume provenind de la ascendentii sai italieni, care se numeau „Canarisi”) împotriva politicii militariste si a atrocitatilor lui Hitler a început din 1938 si, daca ar fi avut succes, poate ca altul ar fi fost cursul istoriei Europei. Cea mai îndrazneata actiune din acea perioada a fost luarea legaturii cu MI6 (Serviciul secret militar britanic), prin politicianul antinazist Ewald von Kleist-Schmenzin, care s-a deplasat clandestin la Londra.

 În principiu, a fost vorba despre un complot care sa îndeparteze guvernul lui Hitler, cu sprijinul britanic, în caz ca Germania invadeaza Cehoslovacia. Ocazia propice rasturnarii lui Hitler era declararea razboiului contra Germaniei naziste de catre Marea Britanie si Franta, aliati militari ai Cehoslovaciei.

 Amiralul Canaris a fost uimit, chiar dezgustat (dupa propriile sale cuvinte) ca s-a produs „Întelegerea de la München” din 30 septembrie 1938. Franta si Marea Britanie (prin E. Daladier si respectiv Neville Chamberlain) au cedat în fata lui Hitler, si acesta a invadat si împartit Cehoslovacia în septembrie 1938. Aceasta atitudine rezervata fata de führer l-a determinat pe Canaris sa amane debarcarea lui Hitler si sa fie mai atent cu aliatii occidentali. Schimbarea prim-ministrului Chamberlain l-a facut pe amiralul german sa ia legatura cu Winston Churchill (noul prim-ministru) în aceleasi scopuri.

Loading...

 În perioada invaziei Poloniei de catre Germania nazista, Canaris s-a exprimat vehement împotriva atrocitatilor, el însusi vizitand zonele afectate de crime de razboi. În consecinta, amiralul „a intrat sub supraveghere”, facandu-si multi dusmani puternici, dintre care cel mai acerb a fost Himmler. Acesta a aflat ca seful Abwehr-ului scapase de la moarte multi evrei, printre care si rabini polonezi. De aceea, amiralul Wilhelm Franz Canaris a fost declarat „Om drept” de catre Yad Vashem Holocaust Memorial. Mai trebuie subliniata si interventia salutara a acestuia pentru a împiedica planul de rapire a papei Pius al XII-lea si a regelui Vittorio Emanuele al Italiei – informandu-l despre aceasta chiar pe generalul italian Cesare Amè (în iulie 1943, la Venetia).

Arestat si executat

 Amiralul Canaris intentionase sa organizeze o lovitura de stat împotriva regimului hitlerist imediat dupa dezastrul de la Stalingrad (februarie 1943), cu declararea lui Hitler „bolnav mental”. Himmler ar fi aflat (îl suspecta mai de mult) si l-a determinat pe führer sa-l elimine din Abwehr. Ceea ce s-a si întamplat în 1944, cand amiralul a fost arestat la domiciliu. Iar numele sau a aparut si în documentele complotului din 20 iulie 1944 si atunci a fost judecat de Curtea martiala.

Programul Lebensborn

 A fost dus la spanzuratoare dezbracat. În ajun, batuse în limbaj morse, în celula, un mesaj prin care explica detinutilor ca a actionat pentru binele Germaniei si ca nu a fost un tradator al Germaniei.

Revista Magazin

loading...