Mozaic

ERUPȚIILE SOLARE, PERICOL PENTRU PĂMÂNT

Conform unui studiu elaborat de cercetătorii de la Universitatea Warwick, Anglia, Soarele este capabil să producă erupții de 1000 de ori mai mari, față de ceea ce s-a întâmplat în prezent.

Este vorba despre un fenomen numit super-erupție. Este un fenomen care poate degaja o energie similară cu cea a unei bombe de miliarde de megatone.

În 18 mai 2015, satelitul SDO a captat o imagine cu o imensă gaură coronară pe suprafața Soarelui. Imaginea a impresionat, dar și a alertat pe specialiști.

În interiorul acestei găuri există mai puțin material solar, iar temperatura este mai scăzută. În aceste găuri coronare se produc vânturile solare care au o influență majoră asupra planetei noastre.

Aceste vânturi perturbă sistemul de comunicare terestră, sateliții, navetele spațiale. Soarele este o stea relativ tânără. Erupțiile solare sunt violente și se produc atunci când o zonă a câmpului magnetic solar se prăbușește și provoacă o accelerație a particulelor.

Cea mai mare furtună geomagnetică s-a produs în 1859, și a ținut câteva zile. Comunicațiile au fost întrerupte și au putut fi observate aureole boreale.

loading...

Pământul nu dispune de mijloace necesare pentru a se proteja de astfel de erupții. Capacitatea noastră de a preveni astfel de fenomene este nulă.

În martie 2012, în timpul unei erupții solare, în casa unui canadian s-au produs evenimente care au sfidat legile fizicii. Obiectele au stat în poziție verticală, fără un sprijin, mai multe minute. Erupția solară cea mai puternică s-a produs în anul 1859. Pe cer au putut fi observate aureole boreale, cerul avea o culoare ciudată, iar Soarele prezenta pe suprafața sa pete imense.

Erupția a atins Pământul în noaptea de 1 spre 2 septembrie, la 17 ore de la producerea sa, moment în care cerul s-a luminat.
Pentru o perioadă de timp, câmpul magnetic al Pământului a fost inversat. Acest fenomen a acționat timp de 60 de ore asupra planetei noastre.

5% din ozonul stratosferei a fost distrus. Toate circuitele electrice și cele de telegrafie au fost distruse. Fenomenul a fost urmat de o ejecție uriașă de plasmă. Pe suprafața Pământului a avut loc o furtună magnetică de o intensitate uriașă.

În anul 1989, o erupție solară a distrus întreaga rețea electrică a Canadei. Aceste erupții solare au lăsat urme în ghețarii din Groenlanda, sub formă de nitrați.

Statisticile arată că activitatea solară s-a intensificat și că la o perioadă de 11 ani au loc erupții solare periculoase pentru planeta noastră.

soare - ERUPȚIILE SOLARE, PERICOL PENTRU PĂMÂNT

O erupție deosebit de puternică a avut loc în iulie 2012. Pământul nu a fost afectat. Am scăpat ca prin urechile acului, au spus specialiștii. O erupție solară puternică ar putea produce un foc de artificii în jurul Pământului.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top