Entomofobia, de ce ne este frică de insecte?

Entomofobia, de ce ne este frică de insecte?

De ce ne este frică de insecte? Fobia de insecte , denumită și  entomofobia, este o frică excesivă sau irațională față de insecte. Această teamă se datorează dezgustului sau respingerii asociate aspectului, activității sau chiar numărului mare de insecte . Reacțiile la o insectă temută pot varia de la o ușoară sperietură la o teroare extremă.

Fobiile de insecte

 • Frica de furnici: Myrmecophobia
 • Teama de călugări : Skatharifobia
 • Teama de albine: Apifobia
 • Frica de centipede: Scolopendrfobia
 • Teama de gandaci: Katsaridaphobia
 • Teama de greierii: Ortoptefobia
 • Frica de muște: Muscaphobia
 • Frica de molii: Mottefobia
 • Frica de țânțari: Anofedephobia
 • Teama de viespi: Sphefofobia

Mulți oameni care trăiesc cu entomofobie încearcă să evite adunările în aer liber sau orice situație în care există posibilitatea de a intra în contact cu insectele. Această tulburare afectează diferite aspecte ale vieții, inclusiv locul de muncă, școala și relațiile. O persoană cu o fobie de insecte este conștientă de faptul că se comportă în mod irațional, dar nu este capabilă să-și controleze reacțiile.

De ce ne este frică de insecte?

Mulți oameni au o aversiune față de insecte fără un motiv real. Unii gândaci trăiesc și se hrănesc din corpul uman. Insectele precum țânțarii, puricii și căpușele pot transmite boli omului. În timp ce se hrănesc, pot transfera protozoane parazitare , bacterii sau alți agenți patogeni care pot provoca boli grave, inclusiv boala Lyme, febra Q, febra Rocky Mountain, malaria și afecțiunea somnului african. Asocierea insectelor cu una sau mai multe boli, îi face pe oameni să se teamă de aceste mici vietăți.

Un alt motiv pentru care oamenii nu le plac insectele este din cauza felului în care arata. Anatomia insectelor este străină de a noastră – unii gândaci au mult mai multe picioare sau chiar mai mulți ochi, din acest motiv pot părea hidoți. Modul în care se mișcă insectele poate să dea unor oameni un sentiment înfiorător sau chiar o senzație de confuzie. Ei invadează spațiul nostru personal și pot chiar să se circule pe obiecte noastre. Această invazie afectează sentimentul nostru de siguranță și curățenie.

Insectele pot provoca sentimente de dezgust sau repulsie. Acest răspuns instinctiv variază din punct de vedere cultural și este legat de tendința noastră naturală de a respinge lucrurile care ne pot face rău.

Ce cauzează fobia insectelor?

Deși nu există o cauză exactă a fobiei insectelor, oamenii pot dezvolta o teamă exagerată de insecte sau gândaci din cauza unor trăiri anterioare negative.

Dacă cineva este înțepat de o albină sau mușcat de o furnică de foc, experiența dureroasă îi poate determina să reacționeze exagerat la prezența unui gândac. Frica de insecte poate fi un răspuns învățat din comportamentul celor din jurul lor. Copiii care au văzut un părinte că reacționează cu teama față de o insectă tind să răspundă la insecte în același mod.

Cei care au suferit o leziune cerebrală traumatică care se dezvoltă dintr-o lovitură gravă la nivelul capului sunt mai predispuși să dezvolte o anumită fobie. De asemenea, persoanele care suferă de depresie pot dezvolta
entomofobia.

frică de insecte

Ce este o fobie?

O fobie este o tulburare de anxietate care determină o persoană să reacționeze irațional și să evite lucrurile de care se tem, chiar dacă poate să apară un pericol mic. Stresul este o reacție utilă care ne pregătește să răspundem unor situații care necesită atenție concentrată. Stresul este reacția firească a organismului nostru la potențialul pericol.

Atunci când se confruntă cu aceste tipuri de situații, sistemul nostru nervos trimite semnale pentru eliberarea adrenalinei. Acest hormon pregătește corpurile noastre să lupte sau să fugă. Adrenalina crește fluxul de sânge către inimă, plămâni și mușchi și crește disponibilitatea oxigenului pentru pregătirea corpului pentru activitatea fizică.

Adrenalina ne înalță simțurile, făcându-ne mai conștienți la detaliile unei situații. O zonă a creierului numită amigdala gestionează lupta sau răspunsul la fugă. Cei cu insecte și alte fobii se confruntă cu această stare de îngrijorare sporită atunci când se confruntă cu o anumită situație sau obiect de care se tem. Această tulburare afectează atât activitatea fizică, cât și cea psihologică, în măsura în care persoana are un răspuns exagerat la obiectul fricii, chiar și atunci când nu este justificată.

Fobia de insecte, simptome

Persoanele cu  fobii la insecte pot prezenta diferite grade de anxietate . Unii au reacții ușoare, în timp ce alții ar putea să nu poată părăsi casa de teama unei întâlniri cu o insectă – unii experimentează un sentiment profund apăsare, care se poate manifesta precum un atac de panică.

Simptomele de anxietate legate de insecte includ:

 • Greaţă
 • Palpitații
 • Dureri în piept
 • Durere de cap
 • Ameţeală
 • Transpirație profundă
 • Respiratie dificila
 • Amorţeală
 • Slabiciune musculara
 • Dificultăți de respirație

În cazuri extreme, persoana nu este capabilă nici măcar să privească o imagine sau desen al unei insecte sau își poate pierde controlul în încercarea de a scăpa de o insectă. Acești indivizi nu sunt capabili să realizeze un stil de viață normal. Cei cu fobii înțeleg că reacțiile lor sunt iraționale, dar nu le pot împiedica.

frică de insecte

Tratamentul pentru fobia insectelor

Fobiile insectelor sunt frecvent tratate cu terapie comportamentală cognitivă și terapia de expunere. Această abordare duală se concentrează pe tratarea factorului de dezgust, a fricii și a anxietății asociate cu insectele, precum și a răspunsului comportamental la insecte. Pentru a ajuta la rezolvarea răspunsului emoțional, terapeuții învață tehnici de relaxare, astfel încât persoana să poată învăța să se calmeze.

Terapeuții ajută persoana să identifice și să recalifice modelele de gândire care întăresc sentimentele de frică. Făcând acest lucru, persoana poate începe să se gândească mai rațional despre insectele de care se tem. Aceasta începe cu învățarea despre insecte prin citirea de cărți și reviste, de preferință ilustrate, cu detalii despre viața lor.

Expunerea treptată la o insectă temută ajută persoana să se confrunte treptat cu temerile lor până când ajung la punctul în care nu mai sunt îngrijorați în jurul insectelor. Terapia cu expunere s-a dovedit a fi eficientă în eliminarea fobiei.

Surse și studii

 • Cisler, Josh M., Bunmi O. Olatunji, and Jeffrey M. Lohr. “Disgust, Fear, and the Anxiety Disorders: A Critical Review.” Clinical psychology review 29.1 (2009): 34–46. PMC. Web. 25 Nov. 2017.
 • Jones, K M, and P C Friman. “A Case Study of Behavioral Assessment and Treatment of Insect Phobia.”Journal of Applied Behavior Analysis 32.1 (1999): 95–98. PMC. Web. 25 Nov. 2017
 • Pachana, Nancy A, Rana M Woodward, and Gerard JA Byrne. “Treatment of Specific Phobia in Older Adults.” Clinical Interventions in Aging 2.3 (2007): 469–476. Print.
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)