Enoh, omul care nu a cunoscut moartea și care a fost ridicat la ceruri

Enoh, omul care nu a cunoscut moartea și care a fost ridicat la ceruri

Enoh este unul dintre cele mai misterioase și fascinante personaje din Biblie. El, alături de Sfântul Ilie, este omul care nu a cunoscut moartea, pentru că Dumnezeu l-a ridicat la cer înainte să experimenteze acest fenomen.

În momentul în care Enoh a împlinit 365 de ani, el s-a făcut nevăzut și a dispărut pentru totdeauna din această lume.

A fost ridicat la cer și nu a experimentat moartea. Un număr de texte antice (apocrife) sugerează că Enoh a fost dus de Dumnezeu în ceruri și a devenit șef al arhanghelilor și a fost numit gardian al tuturor comorilor celeste. Enoh a fost paznicul tronului lui Dumnezeu, încredințat cu toate secretele și misterele cerului.

Dacă aruncăm o privire în Biblie, în acele vremuri misterioase oamenii trăiau foarte mult.

Durata de viață dată patriarhilor în Cartea Genezei este Adam 930 de ani, Set 912, Enos 905, Cainan 910, Mahalaleel 895, Iared 962, Metusala 969, Lamech 777 și Noe 950. În comparație cu acești oameni, se poate spune că Enoh a trăi pe jumătate, pentru ca apoi să fie ridicat la cer.

Omul răpit în ceruri

Prin credinţă a fost mutat Enoh de pe pământ, ca să nu vadă moartea. Şi n-a mai fost găsit, pentru că Dumnezeu îl mutase. Căci înainte de mutarea lui, primise mărturia că este plăcut lui Dumnezeu. (Evrei 11: 5)

Acest lucru este interpretat de cei mai mulți specialiști biblici că Enoh a intrat în ceruri în carne și oase.

Enoh a fost “mutat” de Dumnezeu, insa cartea sfanta nu ne spune nimic mai mult. In varianta latina a Bibliei, numita “Vulgata”, pasajul din Iisus Sirah care face referire la Enoh este lamurit prin cuvinte suplimentare, astfel: “Dumnezeu l-a rapit in paradis.”

Enoh este adesea dat ca exemplu de pocainta si viata curata, ca oricine urmeaza acestuia, sa creada ca va fi “mutat” de Dumnezeu intr-un loc mai bun. “Enoh, bineplacut Domnului fiind, s-a mutat cu trupul si este pilda de pocainta neamurilor” (Sirah 44, 16).

Enoh și Coranul

Dacă ne uităm la Islam și la Enoh, găsim câteva fapte interesante.

În Coran, Enoh a fost identificat cu Idris. Coranul conține două referințe la Idris; în Sura Al-Anbiya (Profeții), versetul 85, iar în Surah Maryam (Mary) versetele 56-57:

    • Profeții , 21:85): “Și aceeași binecuvântare a fost dată lui Ismail și Idris și Zul-Kifl, pentru că toți au practicat forță”.
    • Marcu 19: 56-57): “Și amintiți-vă Idris în Carte; el era într-adevăr foarte adevărat, un Profet. Și l-am ridicat la o stație înaltă “.

Dacă privim ultima parte, ne dăm seama că Enoh este ridicat la o stație înaltă. Despre ce stație să fie vorba? Cum este ridicat la cer Enoh într-o stație? Oare să fie vorba despre un aparat de zbor inexplicabil, pe care cei care au scris Coranul l-au numit stație?

enohAcest verset a ridicat numeroase semne de întrebare și a provocat multe dezbateri. Cu toate acestea, întrebarea fundamentală, la care nu poate nimeni să răspundă este: De ce a fost Enoh atât de important încât a fost ridicat la cer viu?

CATEGORIES
TAGS
Share This