Enki: Epopeea Mesopotamiei și Potopul care a distrus omenirea

Enki: Epopeea Mesopotamiei și Potopul care a distrus omenirea

În sistemul de credințe al sumerienilor, Enki (cunoscut și ca Ea de către akkadieni și babilonieni) era considerat a fi una dintre cele mai importante zeități. Inițial, zeul a fost venerat ca un zeu al apei dulci și a patronat orașului Eridu (despre care vechii mesopotami susțineau că a fost primul oraș din lume).

Cu timpul, influența lui Enki a crescut și această divinitate a fost considerată a avea putere asupra multor alte aspecte ale vieții, inclusiv asupra minciunii și răutății, magiei, creației, fertilității și inteligenței. Textul neo-sumerian Enmerkar și Domnul de Aratta îl descrie pe Enki:

Enki, stăpânul abundenței și al hotărârilor ferme, domnul înțelept și cunoscător al țării, cel mai iubit dintre zei, ales pentru înțelepciune, stăpânul lui Eridug (orașul Eridu), a schimbat pentru totdeauna percepția asupra realității.

Enki („En” Domnul,ki” Pământul) este unul dintre cei mai puternici zei ai culturii Mesopotamiei. El a fost considerat zeul suprem al înțelepciunii, construcției, artei și nu în ultimul rând al creației.

Cultura Mesopotamiei l-a întruchipat pe Enki precum zeul suprem al Pământului. El a fost fratele vitreg al lui Enlil și fiul lui An. Odată ajuns pe Terra, zeul a avut misiunea de a-i încuraja pe oameni să creadă în zeități.  Zeul a fost, de asemenea, patronul originar al orașului antic Eridu, dar în timp a fost venerat de întreaga Mesopotamie.

Miturile sumeriene, akkadiene și babiloniene despre Enki


Potrivit sumerienilor (și akkadienilor), Enki era fiul lui Anu, zeul cerului. În scrierea Enuma Elish, el este denumit fiul lui Apsu, oceanul primordial de apă dulce de sub pământ.

Enki

Enki a fost considerat fiul lui Nammu , zeița mamă primordială care a născut cerurile și pământul. Soția lui lui era Ninhursag, iar printre copiii lor se numără Asarluhi, Enbilulu și Marduk.

O mare parte din ceea ce știm astăzi despre Enki provine din operele literare ale Mesopotamiei care au supraviețuit de-a lungul mileniilor. Există o serie de povești în care Enki joacă un rol predominant. Una dintre dintre acestea este Enuma Elishadică povestea creației babiloniene.

În această legendă, Enki a fost un descendent al lui Apsu și Tiamat , personificările apei dulci și respectiv ale sării. Enki și frații săi au început să facă mult zgomot, ceea ce l-a înfuriat pe Apsu, deoarece i-a întrerupt somnul. Apsu a decis să-și distrugă copiii, dar planul său a fost dezvăluit lui Enki de Tiamat. Drept urmare, Enki a decis să lovească primul, l-a lăsat pe tatăl său să adoarmă și apo l-a ucis. Deși povestea continuă, Enki nu mai este personajul, fiind trecut în planul doi de fiul său, Marduk.

Zeul oamenilor


Enki joacă un rol major într-un alt mit akkadian / babilonian, Atrahasis, care este versiunea mesopotamiană a Marelui Potop. În acest mit, Enki este considerat cel care a creat omul, adică Dumnezeu.

Rasa de oameni creată s-a înmulțit rapid și Enlil, o altă zeitate importantă, a devenit iritată de zgomotul pe care îl făceau. Prin urmare, a decis să reducă numărul de oameni, trimițând catastrofe pentru a-i ucide. Totuși, de fiecare dată, oamenii apelau la Enki, care le spunea ce să facă pentru a supraviețui.

Enki

În cele din urmă, Enlil decide să distrugă omenirea o dată pentru totdeauna printr-un Potop. Enki nu este în măsură să oprească planul lui Enlil și decide să meargă pe Pământ pentru a salva un singur om, Atrahasis. Bărbatului i se spune să construiască un chivot și, prin urmare, reușește să scape de mânia lui Enlil.

Restul rasei umane este distrus. Enlil sugerează apoi ca ființele umane să fie făcute din nou, deși aceste creații sunt mai puțin fertile, au o durată de viață mai scurtă și sunt mai vulnerabile decât predecesorii lor.

Creatorul omenirii

Una dintre cele mai fascinante legende Acadiene îl plasează pe Enki în sfera creatorilor. Legenda spune că odată ajuns pe Terra, zeul a ales un hominid, pe care l-a transformat și modificat (genetic?) pentru a corespunde unor standarde. Aceste standarde erau în conformitate cu nevoile zeilor.

De asemenea, se mai spune că Enki a venit de undeva din constelația AŠ-IKU -Pegasus. Numărul care i-a fost atribuit a fost 40, despre care se spunea că este numărul suprem al perfecțiunii.

Enki devine mai târziu salvatorul omenirii, pentru că i-a anunțat pe oameni despre marile inundații. Marele Potop a fost adus pe Terra de către Enlil, care era considerat ”Domnul cerurilor”. Motivul pentru care Enlil a decis să curețe Pământul a fost comportamentul ciudat și neadecvat al omului. Rasa umană, creată de zeu, trebuia să dispară pentru că viața luase o întorsătură neobișnuită pe Terra.

Cu toate acestea, El nu a putut renunța la opera sa și astfel a salvat omenirea de la moarte.

Inanna, fiica zeului principal


În unele mituri, Enki este considerat părintele zeiței Inanna, o altă zeitate majoră din panteonul sumerian. De exemplu, în cunoscutul mit, Descendenții Inannei ,un plan este conceput de tată pentru salvarea fiicei sale din lumea de apoi atunci când este ucisă de Ereshkigal, adică de sora ei. El trimite demoni pentru a o păcăli pe Ereshkigal ca să le dea cadavrul surorii moarte. Enki o putea readuce la viața, dar avea nevoie de corpul neînsuflețit.

Enki

Într-un mit intitulat Inanna și Enki , cele două zeități se angajează într-o competiție de băut, în timpul căreia zeul care era complet beat, îi dă fiicei sale tot Mesul , adică darurile civilizației. A doua zi dimineață, când zeul își dă seama ce făcuse, și-a trimis adepții săi să recupereze Mesul. Inanna însă se întorsese în siguranță în orașul ei, Uruk. Dându-și seama că a fost păcălit, zeul nu a avut de ales decât să facă pace cu Inanna și cu orașul Uruk.

Enki și templul său


Reședința marelui zeu se afla în orașul Eridu. În mijlocul unei mlaștini se afla un ziggurat numit „templul abzu” . Este cunoscut în prezent ca primul templul construit în zona Eufratului. Arheologii susțin că are o vechime de peste 10.000 de ani și cercetările au arătat că acest templul a fost extins de cel puțin 18 ori.

În cele din urmă, templul a fost abandonat în perioada persană. Nu se poate spune cu exactitate momentul în care Enki l-a părăsit, dar s-a descoperit un altar ciudat, care nu a mai fost folosit de 6500 de ani.

Referințe

Inana și Enki

CATEGORIES
TAGS
Share This
>