Enigma monumentului de la Adamclisi ar putea fi in sfarsit descifrata

0

La numai câțiva kilometri de Constanta, în comuna Adamclisi, se află unul dintre cele mai interesante și misterioase monumente de pe teritoriul țării noastre. De-a lungul timpului, a fost atribuit romanilor, dar descoperirile arheologie ulterioare au generat diverse controverse cu privire la originea acestui monument.

Elementele de bază ale monumentului

Monumentul de la Adamclisi sau Tropaeum Traiani se află la circa 60 de kilometri de Constanța, în comuna Adamclisi. Cărțile de istorie, din motive subiective, consemnează că acest monument a fost ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr.

Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, înfățișează în basorelief scene de război. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu înălțimea de 1,48‐1,49 m. Din cele 54 metope inițiale, se mai păstrează 48. Deasupra metopelor se află o friză cu 26 de creneluri, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.

În partea superioară se găsește trofeul bifacial, reprezentat din patru armuri cu patru scuturi cilindrice. Acesta este, de fapt, un trunchi îmbrăcat în armură clasică, cu arme de luptă, la picioarele căruia se găsesc şi arme. La baza trofeului se află două grupuri statuare fiecare conținând reprezentarea trupurilor a trei captivi.

În 1977, monumentul a fost supus unei recondiționări generale, după un model ipotetic, în acest fel fiind modificat după bunul plac al constructorilor. Atunci a fost momentul determinant când Monumentul de la Adamclisi și-a pierdut pur și simplu originea și a fost atribuit fără prea multe semne de întrebare împăratului roman Traian.

Controversele istoricilor

Chiar dacă istoricii au stabilit că monumentul de la Adamclisi a fost construit în cinstea victoriei împăratului Traian, atunci când a venit vorba despre stabilirea originii sale, părerile au fost împărțite. Unii l-au atribuit geto-dacilor, alții persanilor sau chiar tracilor, plasând astfel construcția undeva prin secolul IV-V înaintea erei noastre.

În acest fel, unul dintre cei care a încercat să demonstreze că acest monument nu are nimic în comun cu imperiul roman este cercetătorul român Vasile Rudan. După mai mulți ani de studii asidue, cercetătorul a strâns diverse informații vitale care infirmă ideea că ar fi fost construit de romani. Problema este că metopele au fost interpretate greșit, cauză pentru care istoricii tind să creadă că are legătură cu războiul din 102.

Vasile Rudan este de părere că anul construcției a fost scos din burtă pentru că în acest fel a fost mai simplu ca anumite probleme controversate să fie rezolvate.

Un alt fapt important s-a petrecut în 1980, când autoritățile regimului comunist au declanșat o anchetă cu privire la stabilirea perioadei construcției monumentului. La acea vreme apăruse un zvon cum că monumentul de la Adamclisi a fost construit cu mult înainte ca imperiul roman să existe și conform zvonului, aceste informații erau deținute în arhivele Vaticanului. Nu se cunoaște rezultatul acelei anchete, dar este clar că la anumite întrebări nu se putea răspunde în acea vreme, la fel ca și acum.

monument adamclisi - Enigma monumentului de la Adamclisi ar putea fi in sfarsit descifrata

Cheia monumentului

Dacă analizăm mai multe fotografii, efectuate metopelor înainte să fie restaurate putem să aflăm indicii importante despre originea monumentului. Interesant este că pe anumite metope se puteau observa personaje care purtau barbă, iar vegetația era subtropicală. Înălțimea personajelor este una imensă, ceea ce nu corespunde cu ostașii pe care îi avea Traian în subordine.

Elementul cel mai important, care ar putea să rezolve misterul monumentului, se află inscripționat pe platoșa unuia dintre soldați. Este vorba despre o pasăre cu aripile larg deschise încadrate în anumite modele florale. Odată ce se poate atribui aceasta emblema unui civilizații din trecutul îndepărtat, putem spune că misterul originii monumentului de la Adamclisi este elucidat. Dar cine să facă asta?

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și