Encelade, un satelit al lui Saturn, ar putea sa gazduiasca forme de viata

Encelade, un satelit al lui Saturn, ar putea sa gazduiasca forme de viata

Naveta spatială Cassini a luat mai multe probe de pe satelitul natural al planetei Saturn, Encelade. Aceste mostre au fost studiate de oamenii de știință, care au emis o ipoteză șocantă:Encelade poate să adăpostească forme de viață similare cu cele de pe Pământ!”.

Cu ajutorul unui spectrometru, naveta Cassini a reușit să capteze peste 90 de mostre din care vaporii de apă se ies din solul planetei, chiar în apropierea Polului Sud. ceste jeturi de apă conțin săruri, minerale şi mai mulţi compuşi chimici. Pe Encelade există foarte multă zăpadă, fapt care i-a împins pe oamenii de ştiinţă să spere că sub stratul gros de zăpadă pot exista diverse forme de viaţă. Zăpada este un mediu prielnic pentru microbi şi bacterii şi atunci se poate spune că există viaţă pe planetă.

Cassini a trecut deja de mai multe ori prin jeturile de apă şi a strâns mai multe probe. Am descoperit că salinitatea apei de pe Encelade este similară cu cea a oceanelor de pe Terra. În plus măsurătorile au demonstrat că apa are o temperatură de -84° C şi 16 gigawaţi la ieşirea din fisuri.„, a declarat Carolyn Porco, membră în echipa de cercetare NASA.

Un alt fapt ciudat al Lunii lui Saturn este faptul că îşi schimbă foarte des orbita datorită ciclurilor sale. Atunci când satelitul se confruntă cu o presiune gravitațională mai mare din partea lui Saturn, energia termina creşte şi gheaţă are tendința să se topească, atunci când se îndepărtează de Saturn, Luna este apăsată mai puţin de gravitaţie iar apa se transformă în gheaţă.

Cu un ocean subteran, o mare imensă de gheaţă şi o sursă de căldură, Encelade întrunește condiţiile de bază pentru susţinerea vieţii. Acum nu se poate preconiza cu exactitate ce forme de viaţă pot exista pe această planetă, însă, este un început pentru ceea ce ar putea însemna descoperirea vieţii extraterestre.

loading...

Related posts