EMMANUEL SWEDENBORG, BUDDHA DIN NORD

EMMANUEL SWEDENBORG, BUDDHA DIN NORD

Emmanuel Swedenborg s-a născut în anul 1688, la Stockholm, iar la numai 21 de ani își obținea doctoratul. A avut privilegiul să lucreze cu Newton. În anul 1744, are primele divinații, apariții sub formă de lumini.

Una dintre cele mai importante viziuni a avut loc în prezența unor prieteni. Cazul a fost prezentat pe larg și de Immanuel Kant în lucrarea sa, Critica rațiunii pure.

În 17 iulie 1759, Swedenborg se afla la Goteborg, împreună cu niște prieteni. Extrem de nervos și agitat, părăsește încăperea pentru câteva minute.

Când a revenit, le-a povestit prietenilor săi, că a avut o viziune cu privire la localitatea sa natală, care era situată la o distanță de 300 km de Goteborg. Conform spuselor sale, localitatea era cuprinsă de un mistuitor incendiu.

Câteva zile mai târziu, un curier a confirmat spusele lui Swedenborg.
Interesată de ceea ce aflase, regina Suediei i-a făcut invitația de a o vizita. Pentru a-i testa puterile extrasenzoriale, regina l-a supus la un test. L-a rugat să-i găsească o scrisoare pe care o pierduse.

După 24 de ore, Swedenborg i-a spus reginei că scrisoarea fusese arsă din greșeală de un valet, dar i-a redat tot conținutul scrisorii. Impresionată de cele întâmplate, regina l-a înnobilat.

Loading...

Swedenborg este autorul a 17 tratate, în care a anticipat multe dintre invențiile epocii moderne. În anul 1769, biserica îl declară eretic. Moare la 84 de ani, vârstă pe care o prezise cu mult timp înainte.

Swedenborg, misticism și nebunie

Misticismul lui Swedenborg s-a bazat pe ideea de corespondență. În natură există forme spirituale. Toate formele, mișcările, numerele, culorile, mirosurile sunt într-o corespondență continuă. Între lumea naturală și cea spirituală există o conexiune.

În acest sens, Swedenborg dădea exemplu o persoană care moare și nu realizează acest lucru decât câteva minute mai târziu, atunci când constată că tangibilul, palpabilul dispar.

La vârsta de 55 de ani, Swedenborg are o viziune, în care Dumnezeu îi spune că l-a ales să scrie ceea ce El îi va dicta. Relația lui Swedenborg cu biserica a fost una încordată. El a analizat celebra frază, crede și nu te îndoi. Dacă răspunzi, spunea Swedenborg, nu înțeleg, reprezentanții bisericii îți vor spune, tocmai din această cauză trebuie să crezi.

EmanuelSwedenborgEl vorbea despre credința oarbă, istorică, transmisă de la o persoană la alta. Credința autentică este o recunoaștere a faptului că un anumit aspect este așa pentru că este adevărat.

Ca orice personalitate, Swedenborg a avut și dușmani care i-au contestat opera și l-au declarat nebun.

loading...

Related posts