Eminescu, geniul bătut cu funia udă

Eminescu, geniul bătut cu funia udă

Pe 28 iunie 1883, la doar două luni după ce poezia Luceafărul fusese publicată, Eminescu este internat în sanatoriul doctorului Șuțu, cu diagnosticul de manie acută.

Din acel moment avea să înceapă calvarul poetului. Primele zvonuri arătau că poetul este bolnav de sifilis. Medicii încep să-i administreze un tratament șoc pe bază de mercur.

Eminescu, batjocorit de medici

Timp de șase ani, până la moarte, poetul devine o marionetă a medicilor, iar cu toate că se cunoștea toxicitatea mercurului, tratamentul continuă. În toată această perioadă, Eminescu era batjocorit de presă și de confrații săi.

A fost bătut cu frânghia udă, i s-au făcut băi reci în plină iarnă, perioadă în care a scris celebra poezie, De ce nu-mi vii. Cum ar fi putut o persoană bolnavă să scrie o asemenea capodoperă?

Tratamentul cu mercur avea să-i aducă stări de halucinație, de delir, tremurături și dureri în tot corpul.

În 3 februarie 1998, Eminescu este internat la spitalul Mărcuța, după care este transportat la sanatoriul Caritas. Raportul medical elaborat în 20 martie 1899, de medicul Alexandru Șuțu prevedea că poetul suferă de alienație mintală sub formă de demență, stare care reclamă internarea într-un ospiciu.

Loading...

Eminescu, batjocorit și după moarte

În 15 iunie 1889, Eminescu avea să moară în casa de sănătate a doctorului Alexandru Șuțu, din strada Plantelor, București. Batjocura continuă și după moartea sa. În 16 iunie 1889, i se face autopsia, iar creierul este uitat într-un borcan, pe fereastră, la soare.

În anul 1987, Ovidiu Vuia, medic neuropsihiatru, declara, în urma cercetărilor mele, Eminescu nu a suferit de sifilis și nici nu a avut o demență paralitică.

În anul 2011, profesori de la Universitatea de Medicină Timișoara au publicat un raport în care se arăta că Eminescu a murit ca urmare a tulburărilor bipolare, agravate de tratamentul cu mercur. A murit prematur ca urmare a incompetenței medicilor. Nu a rezistat stresului fizic și moral.

Mihai Eminescu a murit pe un pat de scânduri din sanatoriul doctorului Șuțu. Înainte de a muri a cerut un pahar cu lapte.

Asasinat pentru că devenise incomod

Tot mai mulți specialiști susțin teoria conform căreia Eminescu a fost asasinat pentru că devenise incomod prin articolele pe care le publica.

Eminescu

Eminescu critica guvernul, pe rege pentru apropierea sa cu Austro-Ungaria și Germania. În articolele sale, instiga la revoltă și la abdicarea regelui. Mai mult, el milita pentru unirea Basarabiei cu România. În permanență era supravegheat de serviciile secrete austro-ungare.

În 28 iunie 1883, ziua în care a fost internat în sanatoriul doctorului Șuțu, Petru Carp îi scria lui Titu Maiorescu, m-ai potoliți-l, pe Eminescu. Soția lui Ion Slavici s-a alăturat acestui demers, scriindu-i lui Maiorescu, Eminescu a înnebunit.

loading...

Related posts