The news is by your side.

EMINESCU, CARAGIALE, VERONICA, PERSONAJE DIN LUCEAFĂRUL

0

Caragiale și Eminescu au fost buni prieteni și colegi la o trupă de teatru. Totodată, au lucrat împreună la ziarul Timpul. O femeie avea să-i facă cei mai mari dușmani. Eminescu, Caragiale și Veronica Micle au format vreme de câțiva ani, un triunghi amoros.

Caragiale spunea despre Eminescu că este un tânăr nefiresc de frumos. Pe de altă parte, Eminescu îl considera pe Caragiale un danndy.
În anul 1877, Eminescu lucrează la ziarul Timpul, patronat de Ion Slavici. Intervine pe lângă Slavici ca bunul său prieten, Caragiale, să fie angajat la ziar. Eminescu îl caracteriza, nu există în București un om mai capabil în ale gazetăriei și artei ca I.L. Caragiale.

Cei doi schimbă modalitatea de lucru de la ziarul Timpul. Între cei doi se iscau conflicte care durau zile întregi. Eminescu era deranjat de sarcasmul lui Caragiale, care îl considera un moftangiu. Seara se întâlneau la o carafă de vin, unde Eminescu îi povestea despre dragostea sa, Veronica, pe care o abandonase la Iași.

În anul 1878, Caragiale părăsește redacția ziarului Timpul și își face intrarea la Junimea din Iași. Acolo o cunoaște pe Veronica Micle, iar între cei doi se naște o pasiune. În tot acest timp, Eminescu nu a bănuit nimic.

Titu Maiorescu îl înștiințează pe Caragiale că Eminescu are gânduri de însurătoare cu Veronica.Vestea pentru Caragiale are efectul unui trăsnet și cuprins de remușcări îi spune lui Maiorescu despre legătura lui cu Veronica. Maiorescu a păstrat discreția.

La scurt timp, Eminescu îl anunță pe Caragiale că dorește să se căsătorească cu Veronica. Caragiale, plin de remușcări, îi spune, Eminescule, iartă-mă, te rog, de sfâșierea pe care știu că ți-o pricinuiesc, dar aceea pe care ți-ai ales-o drept tovarășă de viață nu merită această cinste. Înainte de dumneata a fost prietena altora, a fost și prietena mea.

Tot ce a putut să spună poetul, conform scrierilor lui Maiorescu, a fost cuvântul canalie. Plin de durere, Eminescu scrie capodopera Luceafărul.
Conform opiniei lui Alexandru Brătescu Voinești, personajele din Luceafărul sunt cei trei. Luceafărul este Eminescu, Cătălina este Veronica

Micle, iar Cătălin, feciorul de casă veche, pajul, este Caragiale. După aflarea infidelității, Eminescu îl ameninţa pe Caragiale cu duelul. Nu se ajunge la confruntarea fizică și la scurt timp, Eminescu reia relația cu Veronica, care într-o scrisoare către poet scria, am vrut să mă înșel pe mine însămi și printr-o prostie am vrut să cred că te-am uitat…

eminescu EMINESCU, CARAGIALE, VERONICA, PERSONAJE DIN LUCEAFĂRUL

Veronica avea temeri că scrisorile pe care i le-a trimis lui Caragiale vor fi făcute publice. Caragiale nu a dezvăluit niciodată scrisorile, pentru a-l proteja pe Eminescu.

În anul 1883, atunci când Eminescu a avut primele semne ale nebuniei, Caragiale care se afla în casa lui Maiorescu a început să plângă.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și