Elon Musk avertizează că inteligența artificială s-ar putea transforma într-un dictator nemuritor

Elon Musk avertizează că inteligența artificială s-ar putea transforma într-un dictator nemuritor

Elon Musk, președintele celebrei firme SpaceX, lansează un nou avertisment cu privire la dezvoltarea, fără precedent și fără nicio limită impusă, inteligenței artificiale (IA).

Dezvoltarea IA poate scăpa de sub control și se poate transforma într-un tiran, care nu ar face altceva decât să pună stăpânire pe întreaga omenire și s-o subjuge. Acest tiran ar fi imposibil de oprit, pentru că ar fi nemuritor și ar avea o sursă de energie inepuizabilă.

Un dictator nemuritor

În prezent, dacă ne gândit la dictatorii, care au existat de-a lungul timpului, ne imaginăm un personaj, care ar putea să semene cu Hitler sau cu Stalin. Atunci când vine vorba despre IA, în prezent, nu ar trebui să ne facem probleme, pentru că dezvoltarea sa este în fază incipientă, dar odată cu trecerea anilor, acest lucru se va schimba dramatic.

Oare își poate imagina cineva o inteligență artificială, care să se dezvolte singură, fiind capabilă de milioane de calcule pe secundă? Mai mult de atât, această inteligență s-ar instala într-o rețeaua globală de calculatoare și ar ajunge să controleze nu doar internetul, ci și economia globală sau chiar armamentul celor mai puternice țări din lume.

IA ar pune stăpânire pe tot ce mișcă pe această planetă, inclusiv pe oameni și în schimbul unor mici favoruri, i-ar obliga să-i mențină prezența în fruntea conducerii.

Elon Musk, un dictator nemuritor

Elon Musk susține că acest scenariu este unul sumbru, iar viitorul omenirii ar putea fi pus în pericol. IA se dezvoltă foarte mult și foarte rapid, iar dacă nu vor exista anumite limitări, atunci dictatorul se poate naște în orice clipă.

Loading...

“Ne îndreptăm rapid spre apariţia unei superinteligenţe artificiale care va depăşi cu mult orice inteligenţă umană. Şi cred că acest lucru este destul de evident”, susţine Musk în noul documentar despre inteligenţa artificială intitulat “Do You Trust This Computer?” (Ai încredere în acest calculator?), regizat de Chris Paine (care l-a mai intervievat pe Musk şi pentru documentarul “Who Killed The Electric Car?”). “Dacă o companie sau un grup mic de oameni reuşeşte să dezvolte o superinteligenţă artificială, ar putea prelua controlul asupra întregii lumi”, a adăugat el.

inteligența artificială

Chiar dacă în prezent ne este greu să ne imaginăm că această formă de inteligență poate deveni atât de puternică, previziunile celor mai puternici oameni de pe Terra sunt foarte sumbre cu privire la acest aspect.

IA este mai mult decât am putea să ne imaginăm. Nu este vorba despre un robot sau un program de calculator, care se oprește atunci când respectivul calculator nu mai este alimentat cu energie. Inteligența artificială din câțiva ani, va fi o entitate, care va putea să se ascundă în orice calculator și va putea să circule peste tot în lumea prin internet. Aceasta va gândi singură și în fiecare zi va deveni și mai inteligentă. Acest proces nu va putea fi oprit și consecințele vor fi pe măsură.

loading...

Related posts