The news is by your side.

El este primul barbat din lume care a comunicat prin puterea gandului

0

Medicina a evoluat atât de mult încât a ajuns în punctul în care medicii sunt capabili de aflarea unor răspunsuri prin puterea gândului. Scott Routley, devine astfel primul pacient care comunică cu medicii doar cu gândul. Bărbatul de 39 de ani, a suferit în urmă cu 12 un grav accident de mașină. În urma acestei întâmplări Routley s-a ales cu leziuni cerebrale severe, fapt pentru care este practic o legumă.

El este unul dintre cei câţiva pacienţi care sunt trataţi cu ajutorul unei tehnici revoluţionare dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge.

Profesorul Adrian Owen, de laBrain and Mind Institute of Western Ontario, a dezvoltat un scaner cu rezonanţă magnetică şi imagistică funcţională pentru a detecta schimbările în fluxul sanguin din jurul creierului. În acest fel, medicii au putut să-i adreseze pacientului o serie de întrebări la care a răspuns doar cu gândul. Procedeul este destul de simplu, în prima fază i se cere pacientului să-și imagineze că joacă tenis, iar în acel moment se înregistrează nivelul fluxului sangvin. După care pacientului i se spune să-şi imagineze că se plimbă în camere diferite din casa lui. Această comandă activează o altă parte a creierului, situată în mijloc.

La final, le este adresată o întrebare. Pentru un răspuns afirmativ, pacienții trebuie să își închipuie că joacă tenis, iar pentru nu, că se plimbă prin casă. Din modificările ulterioare ale fluxului de sânge, doctorii pot afla răspunsuri. Astfel, Routley le-a spus medicilor că nu simte nicio durere și este cât se poate de bine.

Acest prim pas pe care l-au făcut medicii în dezvoltarea unui aparat care poată să citească gândurile, le va permite să comunice cu orice tip de pacienți, chiar şi cu cei care nu pot să vorbească.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și