Efectul Yarkovsky poate pune in pericol viata pe Terra

O nouă ameninţare pentru Terra a fost descoperită de oamenii de ştiinţă, pe care au numit-o efectul Yarkovsky.  Descoperirea consta în faptul că orice asteroid îşi poate modifica traiectoria, datorită unei forţe inexplicabile, în aşa fel încât să se ciocnească cu Pământul, dacă acesta se regăsește în vecinătatea sa.

“Acest efect Yarkovsky poate îndepărta sau apropia un asteroid de Pământ”, spune cercetătorul Josh Emery, de la Universitatea Tennessee, Knoxville. “Este crucial să înţelegem cât mai bine această forţă, pentru că astfel vom putea afla când şi dacă un asteroid va lovi Planeta”.

Concluziile lui Emery s-au bazat pe datele colectate cu ajutorul telescopului Spitzer Space, cu care a fost urmărit şi studiat asteroidul 1999 RQ36. Acesta are un diametru de 500 de metri şi este aşteptat în anul 2135 să treacă la o distanţă de doar 353.980 de kilometri faţă de Pământ. Această distanţă se poate modifica în orice moment dacă intervine efectul Yarkovsky care ar împinge asteroidul direct spre Pământ.

Efectul Yarkovsky a fost botezat aşa după numele unui inginer rus din secolul al XIX-lea, care a emis pentru prima dată această teorie, referitoare la obiectele spaţiale. Efectul este dificil de măsurat, în cauză că este infinit de mic.

Oamenii de ştiinţă au identificat mai mulţi asteroizi care odată loviţi de efectul Yarkovskyb îşi mod modifica traiectoria şi se pot lovi de Pământ. În acest fel orice asteroid care trece prin vecinătatea Pământului poate să pună în pericol viaţa omenirii cât şi integritatea planetei noastre.

CATEGORIES
Share This
>