Stiinta

Efectul alcoolului asupra creierului este același ca al iubirii

Alcoolul este cel mai vechi drog din lume. Încă din cele mai vechi timpuri, alcoolul era considerat un dar al zeilor și era folosit de oameni pentru a atinge anumite stări sau chiar pentru a intra în alte lumi.

Cu toate că era privit ca tămăduitor şi tonic al organismului, abuzul era incriminat, iar cei care abuzau de alcool erau priviţi ca nişte păcătoşi (victime ale propriei lor lipse de tărie).

Primele băuturi alcoolice au fost cele de fermentaţie naturală, vinul şi berea; distilarea a apărut prima dată în cursul secolelor VIII – IX, dar obţinerea whiskey-ului a devenit curentă la sfârşitul anilor 1500.

Alcoolul și iubirea

Un studiu recent, realizat de o serie de specialiști din Marea Britanie, arată că există o legătură stranie între alcool și iubire.

“Beţia iubirii nu este doar o simplă expresie, ci este o realitate ştiinţifică”, afirmă autorii acestui studiu, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie. În prestigioasa revistă medicală Neuroscience and Biobehavioral Reviews, cercetătorii britanici spun că ocitocina, hormonul iubirii, plăcerii şi legăturilor sociale dintre oameni, ar avea acelaşi efect asupra creierului ca alcoolul.

Ocitocina stimulează o serie de caracteristici sociale precum altruism, generozitate şi empatie şi, de asemenea, îi face pe oameni să devină mai dispuşi să aibă încredere în semenii lor.

loading...

O doză de alcool sau de ocitocină ar favoriza relaxarea, încrederea în sine şi ar creşte disponibilitatea de asumare a riscurilor, cum ar fi, de exemplu, invitarea unei persoane speciale la o cină în oraş.

De ce bem alcool?

De nenumărate ori, probabil că te-ai întrebat de ce consumi alcool? În primul rând alcoolul oferă o stare de euforie, dar la nivelul psihologic, există o legătură de compensare a iubirii. Dacă alcoolul forțează creierul să elibereze ocitocina atunci specialiștii susțin că este de fapt un înlocuitor al iubirii.

Este posibil ca oamenii lipsiți de dragoste să apeleze la alcool în cantități mari pentru a compensa secreția ocitocinei.

Cu toate acestea, alcoolul consumat în cantități mari nu este o soluție pentru o viață sănătoasă și cu atât mai puțin nu poate compensa dragostea pe termen lung. Peste 100.000 de persoane mor anual in lume din cauza alcoolului (alcoolismul fiind a patra problema de sanatate dupa bolile cardiovasculare, mentale si cancer).

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top