Take a fresh look at your lifestyle.

Efectele miraculoase ale anghinarei asupra organismului

Cunoscută la noi mai mult că plantă medicinală amară, în sudul şi vestul Europei, anghinarea este un aliment uzual, mai ales în Grecia, Italia şi Franţa. Se consuma – lucru mai puţin obişnuit – florile, care sunt ca nişte măciulii cărnoase, ce se curăţa de straturile mai pieloase de la suprafaţă. Au un gust vag amar (spre deosebire de frunze, care sunt teribil de amare), fiind neaşteptat de plăcute în mâncare.

Iată ce a mai simplă şi totodată cea mai folosită reţetă de preparare a anghinarei: Se curăţa 10 flori de anghinare părţile pieloase, dezvelind straturi succesive de petale, până când acestea apar mai albicioase la culoare şi fragede. Se taie apoi mărunt şi se ţin într-un vas cu apă combinată cu zeamă de la jumătate de lămâie, vreme de 20 de minute (ca să nu se înnegrească).

Apoi, într-o oală mai plată, se pun florile curăţate şi tocate mărunt, doi căţei de usturoi, 1-2 linguri de ulei de măsline şi o jumătate de cană de apă. Se fierbe totul la foc mic, până când anghinarea se înmoaie, moment în care vasul se da deoparte, se adăugă sare şi pătrunjel verde. Se consuma simplu sau, pentru mai multă consistenţă, cu caşcaval ras deasupra.

Iată câteva proprietăţi medicinale:

– consumul de anghinare stimulează activitatea pancreasului şi secreţia de insulina, fiind un excelent preventiv pentru diabetul zaharat de tip Ii. Fiartă ceva mai puţin şi asociată cu ceapă, anghinarea are şi efecte hipoglicemiante directe, precum şi un excelent efect diuretic.

– persoanele cu digestia leneşă, cu peristaltism gastric redus, vor beneficia din plin de efectele anghinarei. Aceasta stimulează secreţia de sucuri gastrice şi de bila, activează musculatura netedă a tubului digestiv.

Loading...

– se recomandă consumul de anghinare mai ales la persoanele cu constipaţie atonă şi care au probleme biliare (dischinezie). Anghinarea favorizează peristaltismul digestiv şi ajuta la evacuarea bilei. De asemenea, stimulează activitatea rinichilor, ajutând la buna funcţionare a acestora şi la evacuarea lichidelor din organism. Pe perioada verii, iunie – iulie mai ales, când sezonul anghinarei este în plin, se recomanda un consum sporit de apă, pentru că acest aliment va mări cantitatea de apă eliminată din corp.

anghinare

– persoanele cu probleme hepatice cronice, mai ales cu hepatită, vor beneficia din plin de consumul de anghinare că aliment. Aceasta drenează ficatul, favorizează regenerarea celulelor hepatice. Laolaltă cu alte demersuri terapeutice, cum ar fi tratamentul cu plante medicinale, ajuta la prevenirea complicaţiilor.

loading...

Comentariile sunt închise.