Efecte devastatoare! Iată ce se petrece în organismul tău dupăce bei un energizant

Peste 40% din tinerii din întreaga lume care ies în club la sfârşit de săptămână consumă cel puţin o doză de suc energizant pe seară. De cele mai multe ori, combină energizantul cu alcool, într-un cocktail cu efecte periculoase pentru organism şi metabolism.

Cercetătorii americani au studiat îndeaproape efectele din organism după consumarea unei singure doze de 250 ml de suc şi rezultatul i-a pus pe gânduri. Medicii britanici au ţinut să avertizeze că, în ciuda nevoii de energizante, oamenii trebuie să fie atenţi la: perioada de odihnă, alimentaţie şi să facă mişcare atunci când consumă energizante.

Primele 10 minute. Acesta e intervalul în care cofeina începe să intre în circuitul sanguin, inima bate mai iute şi tensiunea creşte.

15-45 de minute. Intervalul de timp în care cofeina atinge punctul maxim, devii mai alert şi creşte puterea de concentrare.

30-50 de minute. Până acum toată cofeina a fost absorbită şi ficatul tău începe să acţioneze absorbind mai mult zahăr.

Loading...

O oră. Acesta e punctul în care apare “criza de zahăr”, atunci când zaharurile din sânge şi cofeina scad şi te simţi obosit.

5-6 ore. La 5-6 ore după ce ai băut energizantul, organismul tău a redus nivelul de cofeină din circuitul sanguin cu 50%.

12 ore. La 12 ore după ce ai băut energizantul, cofeina a dispărut cu desăvârşire din sânge, însă intervalul de timp variază în funcţie de activitate şi vârstă.

12-24 de ore. Dacă eşti consumator regulat de energizante, acesta e intervalul în care simţi reacţii adverse, cum ar fi dureri de cap, iritabilitate şi constipaţie.

energizant

7-12 zile. Studiile au arătat că de atât timp are nevoie organismul tău până când devine tolerant la necesarul tău zilnic de cofeină.  Asta înseamnă că, dacă menţii acest nivel constant, e puţin probabil să resimţi efecte adverse.

Energizantul conţine cofeină, iar cantitatea recomandată zilnică e de 400 mg, însă o doză de 250 ml are peste 180 mg cofeină.

Clickloading...
S-ar putea să-ți mai placă și